Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Πίτσα παραδοσιακή, κλειστή
Ένα αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων αποδίδεται "κυπριακά", με χρήση ντόπιων υλικών της παραδοσιακής κουζίνας.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Πίτσα παραδοσιακή, κλειστή.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη: 3 φλιτζάνια αλεύρι φαρίνα 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό 1 φακελάκι μαγιά 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι 1 κουταλάκι γλυκού μέλι Για τη σάλτσα: 1 κουτί σάλτσα ντομάτας Ρίγανη Βασιλικός Αλάτι Πιπέρι Υλικά γέμισης : Τυρί mozzarella και κόκκινο τυρί Λουκάνικο σε φέτες Χαλλούμι σε κύβους Ελιές μαύρες σε φέτες Φρέσκια ντομάτα
Εκτέλεση Συνταγής
Διαλύουμε τη νωπή μαγιά σε ένα μικρό μπολ με το νερό και το μέλι. Ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Προσθέτουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη στο μεγάλο μπολ και ζυμώνουμε. Αφήνουμε τη ζύμη μας να φουσκώσει, σκεπάζοντάς την με διαφανή μεμβράνη και μια καθαρή πετσέτα. Βάζουμε τα υλικά της σάλτσας ντομάτας σε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά και τα αφήνουμε να καταστηθούν (να δέσουν). Τρίβουμε το τυρί σε ένα βαθουλό πιάτο και σε σανιδάκι κόβουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Ανοίγουμε τη ζύμη, βάζουμε τη σάλτσα ντομάτας και έπειτα με σειρά το τυρί, το λουκάνικο, το χαλλούμι, τις ελιές και την ντομάτα. Ρίχνουμε αραιά από πάνω λίγο τυρί. Κλείνουμε την πίτσα μαζεύοντας τη ζύμη προς τα πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, μέχρι να ροδίσει παντού η ζύμη. (Λουκάς Στυλιανού, Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Ψήσιμο σε φούρνο.
Σχόλια Συνταγής
Προσέχουμε κατά την παρασκευή της ζύμης να βάλουμε όσο νερό χρειαστεί. Η ζύμη μας πρέπει να φουσκώσει καλά, αλλά όχι περισσότερο από όσο χρειάζεται. Σερβίρουμε με σαλάτα! (Λουκάς Στυλιανού, Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014)
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Νεότερη συνταγή, που διασκευάζει τη γνωστή συνταγή για πίτσα χρησιμοποιώντας ντόπια υλικά.
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Καταγραφή: Λουκάς Στυλιανού (17 ετών, μαθητής της Απεητείου Ξενοδοχειακής Σχολής Αγρού). Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd