Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Μελωτά
Γλυκό έδεσμα των νηστειών, παρόμοιο με τα τερτζιελλούθκια. Η ζύμη πλάθεται σε μακαρόνια, τα οποία αφού μισοψηθούν σε νερό, "μελώνονται" σε χαρουπόμελο μέχρι να ψηθούν τελείως. Η συνταγή προέρχεται από τη Δερύνεια της επαρχίας Αμμοχώστου.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Κουλουράκια-μακαρόνια με χαρουπόμελο.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Τα μελωτά οφείλουν την ονομασία τους στο ψήσιμο σε μέλι (χαρουπόμελο).
Υλικά Συνταγής
1 ποτήρι αλεύρι χωριάτικο 1 πρέζα αλάτι 1 ποτήρι του καφέ νερό χλιαρό 2 ποτήρια νερό (για ψήσιμο) 1 ποτήρι του καφέ χαρουπόμελο
Εκτέλεση Συνταγής
Βάζουμε σε μια κούπα το αλεύρι και το αλάτι και προσθέτουμε το χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε, και αφού τελειώσουμε αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30΄ έξω από το ψυγείο, σκεπασμένη με μία πετσέτα. Παίρνουμε τη ζύμη και πλάθουμε με τα χέρια μας μακαρόνια. Βράζουμε 2 ποτήρια νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τα μακαρόνια. Όταν μισοψηθούν, προσθέτουμε 1 ποτήρι του καφέ χαρουπόμελο. Μόλις ψηθούν τα μακαρόνια τα βγάζουμε και τα σερβίρουμε στο πιάτο. (Χαρά Μαυρόγιαννου, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Ψήσιμο σε κατσαρόλα. Μέλωμα.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Τα κουλουράκια με το έψημα ή το χαρουπόμελο ήταν διαδεδομένο νηστίσιμο γλυκό, με πολλές κατά τόπους παραλλαγές. Εκτός από τερτζιελλούθκια, ονομάζονταν επίσης λουλλούθκια (Ριζοκάρπασο) ή μελωτά (Αμμόχωστος) (βλ. κατηγορία "Συνταγές", λήμματα "Τερτζελλούθκια ή κουλλουρούθκια με το έψημα", "Τερτζιελλούθκια ή κουλλουρούθκια με το μέλι (τερατσόμελο)", "Λουλλούθκια").
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Καταγραφή: Χαρά Μαυρόγιαννου (12 ετών, μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου Δερύνειας Β΄) από αφήγηση της Μάρως Οικονόμου (61 ετών, Δερύνεια). Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής