Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Μανιταρόπιττες
Μικρές τηγανητές πίτες, παρόμοιες με μπουρέκια. Η συνταγή προέρχεται από τα Λεύκαρα της ορεινής επαρχίας Λάρνακας, όπου και φτιάχνεται με μανιτάρια της αναθρήκας.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Μανιταρόπιτες.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη: 3 ποτήρια αλεύρι χωριάτικο 1 πρέζα αλάτι ½ ποτήρι σπορέλαιο Νερό (όσο πάρει) Για τη γέμιση: 1 κιλό μανιτάρια του βουνού ή καλλιεργημένα 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 1 φλιτζανάκι ρύζι 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο Αλάτι, πιπέρι, λίγη κανέλα 1 φλιτζανάκι νερό Λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση Συνταγής
Ρυζιάζουμε (αναμειγνύουμε τρίβοντας) το αλεύρι και το αλάτι με το λάδι και προσθέτουμε νερό μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη μαλακή που να μην κολλά στα χέρια. Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί. Κόβουμε τα μανιτάρια σε μικρά κομματάκια και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να μισοψηθούν. Βάζουμε το αλάτι, το πιπέρι και την κανέλα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το ρύζι και το 1 φλιτζανάκι νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να ψηθεί το ρύζι και να απορροφήσει τα υγρά. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και κόβουμε στρογγυλές ή τετράγωνες μικρές πίτες. Βάζουμε σε κάθε πίτα 1 κουτάλι από το μείγμα των μανιταριών και τυλίγουμε τις στρογγυλές πίτες ώστε να σχηματιστεί μισοφέγγαρο, ενώ τις τετράγωνες τις κλείνουμε πιέζοντας τις άκρες με ένα πιρούνι. Τηγανίζουμε τις πίτες σε μπόλικο, καυτό λάδι και ακολούθως τις στραγγίζουμε. (Ανδρέας Χρυσάνθου, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Σοτάρισμα. Τηγάνισμα.
Σχόλια Συνταγής
Στα Λεύκαρα της ορεινής επαρχίας Λάρνακας, η συνταγή φτιάχνεται με μανιτάρια της αναθρήκας (Ανδρέας Χρυσάνθου, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Καταγραφή: Ανδρέας Χρυσάνθου (16 ετών, μαθητής του Περιφερειακού Γυμνασίου και Λυκείου Λευκάρων) από αφήγηση της Δέσποινας Κοζάκου (58 ετών, Πάνω Λεύκαρα). Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής