Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Καουρμάς με ρύζι
Η συνταγή προέρχεται από τη Λεύκα της Μόρφου. Στη συγκεκριμένη, τοπική παραλλαγή του καουρμά χρησιμοποιείται ρίφι (κατσικάκι), ενώ επίσης περιέχεται ρύζι, για να είναι πιο χορταστικός.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Καβουρμάς με ρύζι.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
1 κιλό κρέας ρίφι (κατσικάκι), ψαχνό χωρίς κόκκαλο 4 πατάτες 1 ποτήρι ρύζι 1 κρεμμύδι 1 δέσμη σέλινο ½ ποτήρι ελαιόλαδο 2 κουταλιές πάστα ντομάτας Νερό (όσο χρειαστεί) Αλάτι, πιπέρι, κανέλα σωστή (ολόκληρη) Χυμός ενός λεμονιού
Εκτέλεση Συνταγής
Κόβουμε το κρέας και τις πατάτες σε κύβους. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και κόβουμε το σέλινο. Ζεσταίνουμε καλά το λάδι στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρέας και το αφήνουμε να τσιγαριστεί ελαφρά. Αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα. Βάζουμε τις πατάτες να τσιγαριστούν. Προσθέτουμε το κρεμμύδι να καραμελώσει και μετά προσθέτουμε το κρέας. Διαλύουμε την πάστα ντομάτας σε νερό και τη βάζουμε στο φαγητό. Προσθέτουμε το ρύζι, το σέλινο, την κανέλα, το αλάτι και το πιπέρι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ανοίγουμε και ανακατεύουμε συχνά, κάθε 10΄, για να μην κολλήσει το φαγητό μας. Όταν είναι έτοιμο το φαγητό προσθέτουμε το λεμόνι και ανακατεύουμε. (Γιώργος Τσιάκκιρος, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Τσιγάρισμα. Ψήσιμο σε κατσαρόλα.
Σχόλια Συνταγής
Πριν την εμφάνιση του ψυγείου, το κρέας φυλαγόταν σε βαρέλια με λίπος, το οποίο χρησιμοποιούσαν και στο τηγάνισμα. Κατασκευασμένη στο σπίτι ήταν και η πάστα ντομάτας (Γιώργος Τσιάκκιρος, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Καταγραφή: Γιώργος Τσιάκκιρος (10 ετών, μαθητής του Δημοτικού Σχολείου Λακατάμειας Ε΄ - Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου) από αφήγηση της Χρυστάλλας Αντωνιάδου (93 ετών, Λακατάμια). Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής