Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Αρνί καππαμάς με κουνουπίδι
Πιάτο με αρνίσιο κρέας που συνηθιζόταν σε ολόκληρη την Κύπρο. Το κουνουπίδι μαρινάρεται σε κρασί, και το υπόλοιπο της μαρινάδας χρησιμοποιείται για το ψήσιμο του φαγητού, δημιουργώντας μια νόστιμη και αρωματική σάλτσα.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Αρνί καπαμάς με κουνουπίδι.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
1 κουνουπίδι 2 κομμάτια κρέας αρνίσιο 1-2 πατάτες μοιρασμένες στη μέση ½ ποτήρι κόκκινο κρασί Λίγο νερό Λάδι 1 ξυλάκι κανέλα Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι λάδι, όσο να καλυφθεί ο πάτος του, και το αφήνουμε να βράσει. Τηγανίζουμε τις πατάτες μέχρι να ψηθούν. Όταν κοκκινίσουν, τις βγάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε αλάτι. Μαρινάρουμε το κουνουπίδι μέσα στο κρασί και το βάζουμε να ψηθεί στην κατσαρόλα. Όταν ψηθεί και κοκκινίσει το βγάζουμε από την φωτιά και βάζουμε αλάτι. Τσιγαρίζουμε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε στο κρέας λίγο από το κρασί της μαρινάτας και νερό, περίπου όσο να το καλύψει. Το αφήνουμε να ψηθεί και αλατίζουμε. Βάζουμε τις πατάτες και το κουνουπίδι στην κατσαρόλα με το κρέας, και προσθέτουμε το πιπέρι και την κανέλα. Βγάζουμε από την φωτιά, γέρνουμε ελαφρά την κατσαρόλα και με ένα κουτάλι βάζουμε πάνω από τις πατάτες και το κουνουπίδι λίγο από το ζουμί που έχει δημιουργηθεί. Βάζουμε πίσω στην φωτιά και επαναλαμβάνουμε για ακόμη δύο φορές. (Χρυσήλια Φιλιαστίδη, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Μαρινάρισμα. Τσιγάρισμα. Ψήσιμο σε κατσαρόλα.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Καταγραφή: Χρυσήλια Φιλιαστίδη (13 ετών, μαθήτρια του American Academy Larnaca) από αφήγηση της Ευρούλας Βασιλείου (78 ετών, Λάρνακα). Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής