Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Αρνί καππαμάς
Κυρίως πιάτο που συνηθιζόταν τις Κυριακές. Οι δύο συνταγές που ακολουθούν προέρχονται από το Όμοδος της επαρχίας Λεμεσού (ορεινή περιοχή Τροόδους) και το το Μενεού της επαρχίας Λάρνακας.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Αρνί καπαμάς.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ 1 κιλό κρέας αρνίσιο 5-6 μεγάλες πατάτες, κομμένες στα τέσσερα 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί 1 κουταλάκι του γλυκού πάστα ντομάτας 3 ντομάτες τριμμένες Αραβοσιτέλαιο Αλάτι, πιπέρι Εκδοχή Β΄ 1 κιλό αρνάκι κομμένο σε μερίδες 3 μεγάλες πατάτες 1 ποτήρι λευκό κρασί, ξηρό 2-3 φύλλα δάφνης Λάδι Αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄ Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια και το μαρινάρουμε στο κρασί. Σοτάρουμε τις πατάτες. Σοτάρουμε το κρέας και σβήνουμε με το κρασί της μαρινάτας. Προσθέτουμε τις ντομάτες και την πάστα διαλυμένη σε 1 φλιτζάνι νερό. Συμπληρώνουμε με ένα ακόμη φλιτζάνι νερό και προσθέτουμε τις πατάτες, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηθεί. (Φωτεινή Ανδρέου, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013) Εκδοχή Β΄ Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε στρογγυλές φέτες. Τις τηγανίζουμε σε μία κατσαρόλα και όταν ψηθούν τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο και τις αλατίζουμε. Αλατίζουμε και το κρέας και το τηγανίζουμε. Ρίχνουμε το λευκό κρασί και τα φύλλα δάφνης. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοψήνουμε για 5΄-10΄. Ρίχνουμε νερό, όσο να σκεπάζει το κρέας, και ψήνουμε μέχρι το κρέας να μαλακώσει. Λίγο πριν το βγάλουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τις πατάτες. Ανακατεύουμε και ψήνουμε το φαγητό μέχρι να καταστηθεί (να δέσει) και να μαλακώσουν όλα τα υλικά του. (Ιζαμπέλλα Παναγή, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Μαρινάρισμα (Εκδοχή Α΄). Σοτάρισμα. Ψήσιμο σε κατσαρόλα.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Κυρίως πιάτο που συνηθιζόταν τις Κυριακές (Ιζαμπέλλα Παναγή, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Καταγραφή: Φωτεινή Ανδρέου (15 ετών, μαθήτρια του Γυμνασίου Ομόδους) από αφήγηση της Φωτεινής Θεοδότου (69 ετών, Όμοδος). Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία. Ιζαμπέλλα Παναγή (17 ετών, μαθήτρια του Pascal English School Larnaca) από αφήγηση της Ελένης Βατυλιώτη (75 ετών, Μενεού). Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής