Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Αρνί ψητό
Φαγητό με κρέας, το οποίο συνηθιζόταν ιδιαίτερα στο κυριακάτικο τραπέζι ή στο γιορτινό γεύμα του Πάσχα.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Αρνί ψητό στο φούρνο, με πατάτες.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
8-10 πατάτες μέτριες 1 κιλό αρνί κομμένο σε μερίδες 1 ποτήρι λάδι (ελαιόλαδο) 1 ποτήρι νερό 4-5 κρεμμύδια μικρά (ολόκληρα) Αλάτι Πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
Ανάβουμε τον φούρνο στους 200οC για να προθερμανθεί. Πλένουμε το κρέας, αλατοπιπερώνουμε και το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού. Καθαρίζουμε, πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε στη μέση. Κατά μήκος κάθε μισής πατάτας κάνουμε με το μαχαίρι μια χαρακιά. Τοποθετούμε τις πατάτες γύρω από το κρέας και ρίχνουμε λίγο αλάτι. Καθαρίζουμε, πλένουμε τα κρεμμύδια και τα τοποθετούμε μέσα στο ταψί. Ρίχνουμε το λάδι και το νερό μέσα στο ταψί. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε στο φούρνο στους 150 οC για 2 ώρες.
Μέθοδος Μαγειρέματος
Ψήσιμο στο φούρνο.
Σχόλια Συνταγής
Για να πετυχαίνει πάντα το σωστό ψήσιμο στην κατάλληλη ώρα πρέπει να προθερμαίνουμε το φούρνο. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αρνί με χοιρινό ή κοτόπουλο.
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Η συνταγή αυτή φτιαχνόταν στη Κυπερούντα μια φορά την εβδομάδα, συνήθως κάθε Κυριακή, πριν πολλά χρόνια. Φτιαχνόταν τον χειμώνα εκτός την περίοδο των νηστειών. Σήμερα φτιάχνεται μια φορά τον μήνα.
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Ολυμπίου, Γ. και Χριστοδούλου, Σ. (2011). Οι Μικροί Master Chef στη Κυπριακή Κουζίνα! - Κυπριακές Συνταγές για Μικρούς Μάγειρες, Οικιακή Οικονομία - Αγωγή Υγείας, Ε' Και Στ' Τάξεις.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Γ. Ολυμπίου και Σ. Χριστοδούλου / Χριστιάνα Παρπούνα
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής