Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Αρνί ψητό
Φαγητό με κρέας, το οποίο συνηθιζόταν ιδιαίτερα στο κυριακάτικο τραπέζι ή στο γιορτινό γεύμα του Πάσχα.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Αρνί ψητό στο φούρνο, με πατάτες.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
8-10 πατάτες μέτριες 1 κιλό αρνί κομμένο σε μερίδες 1 ποτήρι λάδι (ελαιόλαδο) 1 ποτήρι νερό 4-5 κρεμμύδια μικρά (ολόκληρα) Αλάτι Πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
Ανάβουμε τον φούρνο στους 200οC για να προθερμανθεί. Πλένουμε το κρέας, αλατοπιπερώνουμε και το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού. Καθαρίζουμε, πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε στη μέση. Κατά μήκος κάθε μισής πατάτας κάνουμε με το μαχαίρι μια χαρακιά. Τοποθετούμε τις πατάτες γύρω από το κρέας και ρίχνουμε λίγο αλάτι. Καθαρίζουμε, πλένουμε τα κρεμμύδια και τα τοποθετούμε μέσα στο ταψί. Ρίχνουμε το λάδι και το νερό μέσα στο ταψί. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε στο φούρνο στους 150 οC για 2 ώρες.
Μέθοδος Μαγειρέματος
Ψήσιμο στο φούρνο.
Σχόλια Συνταγής
Για να πετυχαίνει πάντα το σωστό ψήσιμο στην κατάλληλη ώρα πρέπει να προθερμαίνουμε το φούρνο. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αρνί με χοιρινό ή κοτόπουλο.
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Η συνταγή αυτή φτιαχνόταν στη Κυπερούντα μια φορά την εβδομάδα, συνήθως κάθε Κυριακή, πριν πολλά χρόνια. Φτιαχνόταν τον χειμώνα εκτός την περίοδο των νηστειών. Σήμερα φτιάχνεται μια φορά τον μήνα.
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Ολυμπίου, Γ. και Χριστοδούλου, Σ. (2011). Οι Μικροί Master Chef στη Κυπριακή Κουζίνα! - Κυπριακές Συνταγές για Μικρούς Μάγειρες, Οικιακή Οικονομία - Αγωγή Υγείας, Ε' Και Στ' Τάξεις.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Γ. Ολυμπίου και Σ. Χριστοδούλου / Χριστιάνα Παρπούνα
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd