Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Φλαούνες τσιαντούες ή παλασκούες
"Συνήθιζαν να τις παίρνουν τα μικρά κορίτσια μαζί τους το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στην εκκλησία και μετά το "Δεύτε λάβετε φως", έκοβαν και έτρωγαν. Η λειτουργία συνεχιζόταν ακόμη 1-2 ώρες." (Έλενα Χρίστου Μάκη, Ασγάτα, Λεμεσός)
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Πασχαλινό κυπριακό παρασκεύασμα, σε μορφή πίτας με σχήμα τσαντούλας.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Βλ. λήμμα φλαούνα στα τρόφιμα.
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη: 5 κιλά αλεύρι 2 κουτιά γάλα φρέσκο, χλιαρό 1 βούτυρο σπράη ¾ του λίτρου φυστικέλαιο 1 κ.γ. αλάτι Μέχλεπι, μαστίχα, κανέλα (κοπανισμένα καλά) Προζύμι (στο μέγεθος 2 αυγών) 7 αυγά Για το φωκό (γέμιση): 3 κιλά τυρί παφίτικο 1 κιλό κασκαβάλι 1 κιλό χαλούμι 1 αναρή φρέσκα Για κάθε κιλό τυρί βάζουμε μια χούφτα αλεύρι και μια κουταλιά μπεικιν πάουτερ 6 αυγά για κάθε κιλό τυρί 1 κομμάτι προζύμι (στο μέγεθος 3 αυγών) Μαστίχα, μέχλεπι, ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο, κανέλα 2 φλιτζάνια σταφιδάκια (προαιρετικά) Για επάλειψη: 4 αυγά κτυπημένα Σησάμι
Εκτέλεση Συνταγής
Για να φτιάξουμε τη ζύμη: Κοσκινίζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, το μέχλεπι, τη μαστίχα, την κανέλα και ανακατεύουμε καλά τα υλικά. Προσθέτουμε το λάδι και ρυζιάζουμε το αλεύρι με τα δάχτυλα. Προσθέτουμε στη συνέχεια το προζύμι και το γάλα χλιαρό για να διαλυθεί το προζύμι και ζυμώνουμε να γίνει μια ζύμη κανονική. Στη συνέχεια ανοίγουμε λεπτά φύλλα πάχους ½ εκατοστού και κόβουμε πίτες στρογγυλές ή τετράγωνες στο μέγεθος που θέλουμε. Περνούμε την εξωτερική πλευρά της πίτας σε σησάμι, προσθέτουμε ανάλογο φωκό και κλείνουμε στο σχήμα που θέλουμε τις φλαούνες. Πριν τις ψήσουμε τις αλείφουμε με κτυπημένο αυγό και σησάμι και τις ψήνουμε σε ζεστό φούρνο για 1 ώρα περίπου. Για να φτιάξουμε το φωκό: Για να φτιάξουμε τις φλαούνες ετοιμάζουμε το φωκό 2 ½ ώρες πιο πριν. Τρίβουμε το τυρί 1 μέρα πριν για να στεγνώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι, το τυρί, δυόσμο, μέχλεπι, κανέλα μαστίχα και μπέικιν πάουτερ και ανακατεύουμε καλά. Παραμερίζουμε στο πλάι το μείγμα και βάζουμε τα αυγά διαλύοντας μέσα σε αυτά το προζύμι. Στη συνέχεια αναμειγνύουμε όλο το μείγμα. (Πίτσας Χαραλάμπους, 62 ετών, Ασγάτα, Λεμεσός)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Ψήσιμο σε φούρνο.
Σχόλια Συνταγής
Βλ. σχόλια στο λήμμα φλαούνες, στην ενότητα "Συνταγές".
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Βλ. σχόλια στο λήμμα φλαούνες , στην ενότητα "συνταγές".
Εορταστικές Περιστάσεις
Συνήθιζαν να τις παίρνουν τα μικρά κορίτσια μαζί τους το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στην εκκλησία και μετά το " Δεύτε λάβετε φως", έκοβαν και έτρωγαν. Η λειτουργία συνεχιζόταν ακόμη 1-2 ώρες. (Σημ. Έλενα Χρίστου Μάκη, Ασγάτα, Λεμεσός)
Συμβολικές Χρήσεις
Βλ. σχόλια στο λήμμα φλαούνες, στην ενότητα "συνταγές".
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βλ. σχόλια στο λήμμα φλαούνες, στην ενότητα "συνταγές".
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Προφορική μαρτυρία: Πίτσα Χαραλάμπους, 62 ετών, Ασγάτα, Λεμεσός. Καταγραφή: Έλενα Χρίστου Μάκη, 2012.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Έλενα Χρίστου Μάκη / Στάλω Λαζάρου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής