Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Σάλτσα ντομάτας "κέτσαπ"
Συνταγή για σπιτικό, χωρίς συντηρητικά κέτσαπ. Διατηρείται σε βάζα, σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Σάλτσα ντομάτας "κέτσαπ".
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
5 ποτήρια χυμό ντομάτας 1/4 ποτηριού ζάχαρη 1 κρεμμύδι 2 σκελίδες σκόρδα, 1-2 ξυλαράκια κανέλα, 3-4 γαρίφαλα, 3-4 κόκκους μαύρο πιπέρι, 2 φύλλα δάφνης (όλα μαζί σ' ένα σακουλάκι) 2 κ.σ. ξίδι 2 κ.γ. κοφτά αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής
Ετοιμάζουμε το χυμό με τον 1ον ή τον 3ον τρόπο, που αναφέρεται στη συνταγή για το χυμό ντομάτας, και τον τοποθετούμε σε φαρδιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα της ζάχαρης, καθώς και τα αρωματικά, κρεμμύδι (κομμένο στα 2), σκόρδα, κανέλα, γαρίφαλα, πιπέρι και δάφνη, κλειστά σ΄ ένα σακουλάκι από ύφασμα. Τοποθετούμε τη σάλτσα στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρις ότου εξατμιστεί ο μισός χυμός. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το ξίδι και το αλάτι και συνεχίζουμε να βράζουμε τη σάλτσα μέχρις ότου παραμείνουν περίπου 2 ποτήρια από τον αρχικό χυμό (γίνεται παχύρρευστος). Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε το σακουλάκι με τα αρωματικά, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και τοποθετούμε τη σάλτσα σε αποστειρωμένα και στεγνά βάζα. Για καλύτερη διατήρηση, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ώστε να καλύψει την επιφάνεια της σάλτσας. Όταν τα μπουκάλια κρυώσουν τελείως, τοποθετούνται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. (ΥΓΦΠΠ 2009)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο. Διατήρηση με αλάτι, ζάχαρη και ξίδι.
Σχόλια Συνταγής
Το αλάτι, η ζάχαρη και το ξίδι βοηθούν στη διατήρηση της σάλτσας.
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Χούτρη, Μ. (2009) Χυμοποίηση Φρούτων και Λαχανικών, Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος: Τμήμα Γεωργίας (επιμ.), Έκδοση 3/2009, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής