Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Σάλτσα ντομάτας "κέτσαπ"
Συνταγή για σπιτικό, χωρίς συντηρητικά κέτσαπ. Διατηρείται σε βάζα, σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Σάλτσα ντομάτας "κέτσαπ".
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
5 ποτήρια χυμό ντομάτας 1/4 ποτηριού ζάχαρη 1 κρεμμύδι 2 σκελίδες σκόρδα, 1-2 ξυλαράκια κανέλα, 3-4 γαρίφαλα, 3-4 κόκκους μαύρο πιπέρι, 2 φύλλα δάφνης (όλα μαζί σ' ένα σακουλάκι) 2 κ.σ. ξίδι 2 κ.γ. κοφτά αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής
Ετοιμάζουμε το χυμό με τον 1ον ή τον 3ον τρόπο, που αναφέρεται στη συνταγή για το χυμό ντομάτας, και τον τοποθετούμε σε φαρδιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα της ζάχαρης, καθώς και τα αρωματικά, κρεμμύδι (κομμένο στα 2), σκόρδα, κανέλα, γαρίφαλα, πιπέρι και δάφνη, κλειστά σ΄ ένα σακουλάκι από ύφασμα. Τοποθετούμε τη σάλτσα στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρις ότου εξατμιστεί ο μισός χυμός. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το ξίδι και το αλάτι και συνεχίζουμε να βράζουμε τη σάλτσα μέχρις ότου παραμείνουν περίπου 2 ποτήρια από τον αρχικό χυμό (γίνεται παχύρρευστος). Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε το σακουλάκι με τα αρωματικά, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και τοποθετούμε τη σάλτσα σε αποστειρωμένα και στεγνά βάζα. Για καλύτερη διατήρηση, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ώστε να καλύψει την επιφάνεια της σάλτσας. Όταν τα μπουκάλια κρυώσουν τελείως, τοποθετούνται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. (ΥΓΦΠΠ 2009)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο. Διατήρηση με αλάτι, ζάχαρη και ξίδι.
Σχόλια Συνταγής
Το αλάτι, η ζάχαρη και το ξίδι βοηθούν στη διατήρηση της σάλτσας.
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Χούτρη, Μ. (2009) Χυμοποίηση Φρούτων και Λαχανικών, Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος: Τμήμα Γεωργίας (επιμ.), Έκδοση 3/2009, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd