Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Έλαιον, το
Λάδι, Ελαιόλαδο
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Λάδι
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συστηματική καλλιέργεια
Μέθοδος Επεξεργασίας
Τα "Γεωπονικά" (9.28-33) του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Προφυρογέννητου παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια της γης, τα οπωροφόρα δέντρα και τις ελιές. Βυζαντινές πηγές αναφέρουν και διαφορετικές συνταγές για τις ελιές. Οι Βυζαντινοί διατηρούσαν τις ελιές τους για φαγητό μέσα σε δοχεία είτε με αλάτι και λεμόνι, είτε με αλάτι, λάδι και μέλι, είτε με νερό και ξύδι ή ακόμη και μούστο (Dalby 2003, σελ. 178-179).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εκτός από τα σιτηρά και το κρασί, το λάδι (και συγκεκριμένα το ελαιόλαδο) έρχεται να συμπληρώσει το τρίπτυχο της παραγωγής, του εμπορίου και της διατροφής των Κυπρίων κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Σύμφωνα με σχετική μελέτη της Μ. Γερολυμάτου (2008, σελ. 80-81), η σημασία του λαδιού για το εμπόριο ήταν πιο περιορισμένη από ό,τι γενικά λέγεται. Μέσα από αναφορές Βυζαντινών συγγραφέων για τη διάθεση λαδιού στην αγορά της Κωνσταντινούπολης ("Συνεχιστής Θεοφάνους", 304.23-305.3), φαίνεται πως η τιμή του λαδιού ήταν σημαντικά ψηλότερη από την αντίστοιχη του κρασιού, ενδεχομένως ένδειξη ότι το λάδι δεν ήταν είδος καθημερινής χρήσης, όπως θα περίμενε κανείς σε μια μεσογειακή κοινωνία (Γερολυμάτου 2008, σελ. 81).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Το ελαιόλαδο "σφράγιζε" τον πιστό από τη βάπτισή του ως και τον ενταφιασμό του. Σύμφωνα με τον Ψευδο-Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, καθώς κατέβαζαν το φέρετρο εντός του τάφο, ο ιερέας έχυνε λάδι πάνω στον νεκρό σε σχήμα σταυρού. Σύμφωνα με τον Χρυσόστομο, με "μύρο και έλαιον και χρίσμα του βαπτίσματος" σφράγιζαν τον νεκρό κάνοντας την κίνηση του σταυρού κι έπειτα έριχναν χώμα (Κουκουλές 1951, σελ. 189).
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Παρά το υψηλό κόστος του, υπάρχουν πολλές αναφορές στη χρήση ελαιολάδου σε συνταγές των βυζαντινών χρόνων. Η Κύπρος πρέπει να υπήρξε μία από τις περιοχές στις οποίες η παραγωγή ελαιόλαδου συνεχίστηκε κατά τη Βυζαντινή περίοδο ως μία από τις κύριες ασχολίες του αγροτικού πληθυσμού. Δεν είναι τυχαίο ότι χώροι και ευρήματα των βυζαντινών χρόνων που σχετίζονται με την παραγωγή λαδιού έχουν ανασκαφεί σε διάφορες θέσεις στη Κύπρο, όπως στην Αμαθούντα - Αγία Βαρβάρα και στην Χρυσοπολίτισσα στην Πάφο (Hadjisavvas 1996, σελ. 135).
Βιβλιογραφία
Μ. Γερολυμάτου, 2008. Αγορές, Έμποροι και Εμπόριο στο Βυζάντιο (9ος-12ος αι.). Αθήνα: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. A. Dalby, 2003. Flavours of Byzantium. Devon: Prospect Books. S. Hadjisavvas, 1996. "The economy of the olive", σελ. 127-138. Στο V. Karageorghis & D. Michaelides (επιμ. έκδ.), The Development of the Cypriot Economy from the Prehistoric Period to the Present Day. Nicosia: University of Cyprus and the Bank of Cyprus. Φ. Κουκουλές, 1951. Βυζαντινών Βίος και Πολιτισμός. Τόμος Δ. Αθήνα.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Αθανάσιος Βιώνης
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής