Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Έλαιον, το
Λάδι, Ελαιόλαδο
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Λάδι
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συστηματική καλλιέργεια
Μέθοδος Επεξεργασίας
Τα "Γεωπονικά" (9.28-33) του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Προφυρογέννητου παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια της γης, τα οπωροφόρα δέντρα και τις ελιές. Βυζαντινές πηγές αναφέρουν και διαφορετικές συνταγές για τις ελιές. Οι Βυζαντινοί διατηρούσαν τις ελιές τους για φαγητό μέσα σε δοχεία είτε με αλάτι και λεμόνι, είτε με αλάτι, λάδι και μέλι, είτε με νερό και ξύδι ή ακόμη και μούστο (Dalby 2003, σελ. 178-179).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εκτός από τα σιτηρά και το κρασί, το λάδι (και συγκεκριμένα το ελαιόλαδο) έρχεται να συμπληρώσει το τρίπτυχο της παραγωγής, του εμπορίου και της διατροφής των Κυπρίων κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Σύμφωνα με σχετική μελέτη της Μ. Γερολυμάτου (2008, σελ. 80-81), η σημασία του λαδιού για το εμπόριο ήταν πιο περιορισμένη από ό,τι γενικά λέγεται. Μέσα από αναφορές Βυζαντινών συγγραφέων για τη διάθεση λαδιού στην αγορά της Κωνσταντινούπολης ("Συνεχιστής Θεοφάνους", 304.23-305.3), φαίνεται πως η τιμή του λαδιού ήταν σημαντικά ψηλότερη από την αντίστοιχη του κρασιού, ενδεχομένως ένδειξη ότι το λάδι δεν ήταν είδος καθημερινής χρήσης, όπως θα περίμενε κανείς σε μια μεσογειακή κοινωνία (Γερολυμάτου 2008, σελ. 81).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Το ελαιόλαδο "σφράγιζε" τον πιστό από τη βάπτισή του ως και τον ενταφιασμό του. Σύμφωνα με τον Ψευδο-Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, καθώς κατέβαζαν το φέρετρο εντός του τάφο, ο ιερέας έχυνε λάδι πάνω στον νεκρό σε σχήμα σταυρού. Σύμφωνα με τον Χρυσόστομο, με "μύρο και έλαιον και χρίσμα του βαπτίσματος" σφράγιζαν τον νεκρό κάνοντας την κίνηση του σταυρού κι έπειτα έριχναν χώμα (Κουκουλές 1951, σελ. 189).
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Παρά το υψηλό κόστος του, υπάρχουν πολλές αναφορές στη χρήση ελαιολάδου σε συνταγές των βυζαντινών χρόνων. Η Κύπρος πρέπει να υπήρξε μία από τις περιοχές στις οποίες η παραγωγή ελαιόλαδου συνεχίστηκε κατά τη Βυζαντινή περίοδο ως μία από τις κύριες ασχολίες του αγροτικού πληθυσμού. Δεν είναι τυχαίο ότι χώροι και ευρήματα των βυζαντινών χρόνων που σχετίζονται με την παραγωγή λαδιού έχουν ανασκαφεί σε διάφορες θέσεις στη Κύπρο, όπως στην Αμαθούντα - Αγία Βαρβάρα και στην Χρυσοπολίτισσα στην Πάφο (Hadjisavvas 1996, σελ. 135).
Βιβλιογραφία
Μ. Γερολυμάτου, 2008. Αγορές, Έμποροι και Εμπόριο στο Βυζάντιο (9ος-12ος αι.). Αθήνα: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. A. Dalby, 2003. Flavours of Byzantium. Devon: Prospect Books. S. Hadjisavvas, 1996. "The economy of the olive", σελ. 127-138. Στο V. Karageorghis & D. Michaelides (επιμ. έκδ.), The Development of the Cypriot Economy from the Prehistoric Period to the Present Day. Nicosia: University of Cyprus and the Bank of Cyprus. Φ. Κουκουλές, 1951. Βυζαντινών Βίος και Πολιτισμός. Τόμος Δ. Αθήνα.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Αθανάσιος Βιώνης
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd