Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Λαψάνες σκορδαλιά
"...
βάζουμε το ελαιόλαδο στην ίδια κατσαρόλα, που είναι πλέον άδεια, και προσθέτουμε και τον σκόρδο. Αφού ροδίσει ο σκόρδος προσθέτουμε τις λαψάνες και το αλάτι." (Τασούλα Χατζηλαμπή, Κώμη Κεπήρ Κερύνειας)
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Βρούβες σκορδαλιά.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Λαψάνα ονομάζεται στην κυπριακή διάλεκτο το φυτό βρούβα ή αγριοσινάπι.
Υλικά Συνταγής
2–3 δέσμες λαψάνες 3-4 σκελίδες σκόρδο 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 1/2 κατσαρόλα νερό 1/4 ποτηριού ελαιόλαδο
Εκτέλεση Συνταγής
Βάζουμε το νερό στην κατσαρόλα, να βράσει λίγο, κι ακολούθως προσθέτουμε και τις λαψάνες. Αφότου ψηθούν, τις βγάζουμε από την κατσαρόλα, αδειάζουμε το νερό και τις στραγγίζουμε. Ακολούθως βάζουμε το ελαιόλαδο στην ίδια κατσαρόλα, που είναι πλέον άδεια και προσθέτουμε και τον σκόρδο. Αφού ροδίσει ο σκόρδος προσθέτουμε τις λαψάνες και το αλάτι. (Τασούλα Χατζηλαμπή, 60 ετών από την Κώμη Κεπήρ, Κερύνειας)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο στην κατσαρόλα. Τσιγάρισμα.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
"Στην μικρή μου ηλικία, όταν ζούσαμε στην Κώμη Κεπήρ, φτιάχναμε τις λαψάνες με σκόρδο, δύο με τρεις φορές τον μήνα." (Τασούλα Χατζηλαμπή, 60 ετών από την Κώμη Κεπήρ, Κερύνειας)
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Απόσπασμα συνένετευξης από την κα. Τασούλα Χατζηλαμπή: "Δεν είχαμε την ευκαιρία να φτιάχνουμε ολόχρονα τη συνταγή αυτή, αφού όπως κι άλλα αγριόχορτα έτσι και οι λαψάνες βλαστούν (φυτρώνουν) συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, το χειμώνα. Ερώτηση: Από πού την έμαθες; Απάντηση: Από την μητέρα μου, την Αντριανή Χατζηλαμπή. Ερώτηση: Είναι τοπική συνταγή; Πού την φτιάχνουν; Απάντηση: Όχι, δεν είναι τοπική συνταγή. Ερώτηση: Πόσο συχνά την φτιάχνεις τώρα; Απάντηση: Μία με δύο φορές το χρόνο. Ερώτηση: Πόσο συχνά την έφτιαχνες προηγουμένως; Απάντηση: Στην μικρή μου ηλικία, όταν ζούσαμε στην Κώμη Κεπήρ, την κάναμε δύο με τρεις φορές τον μήνα. Τότε υπήρχε περισσότερη παραγωγή και επίσης είναι αγριόχορτο που βλαστά το χειμώνα. Όμως σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της συχνότητας αυτής έχουν διαδραματίσει οι διαφορετικές διατροφικές συνήθειες που έχουμε τώρα και η περισσότερη κατανάλωση του κρέατος." (Τασούλα Χατζηλαμπή, 60 ετών από την Κώμη Κεπήρ, Κερύνειας)
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Προφορική μαρτυρία: Τασούλα Χατζηλαμπή, 60 ετών από την Κώμη Κεπήρ Κερύνειας. Καταγραφή: Χριστιάνα Χριστοφή, Οκτώβρης 2010. Επιμέλεια: Στάλω Λαζάρου
Ερευνητής / Καταχωρητής
Χριστιάνα Χριστοφή / Στάλω Λαζάρου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής