Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
γιαούρτιν,το
Εξαιρετικά θρεπτικό γαλακτοκομικό προϊόν, που παρασκευάζεται με ζύμωση του γάλακτος.
Στην Κύπρο αποτελεί αγαπημένο συνοδευτικό αρκετών πιάτων.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
γιαούρτι
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. < yoǧurt (Μπαμπινιώτης 2005, λήμμα γιαούρτι,το, 414)
Υλικά Συνταγής
8 λίτρα γάλα 2 κουταλιές μαγιά (γιαούρτι προηγούμενης μέρας)
Εκτέλεση Συνταγής
Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε πρώτα το γάλα, το οποίο ανακατεύουμε κατά την διάρκεια του βρασίματος για να αποφύγουμε τη λεγόμενη τσίππαν [τσίππα,η = κρέμα γάλακτος]. Το κοχλάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Αφού κρυώσει, σε αναλογία κάθε 8 λίτρων βάζουμε 2 κουταλιές καταστατόν ή αλλιώς μαγιά (είναι γιαούρτι της προηγούμενης μέρας) και το ανακατεύουμε καλά στο υπόλοιπο γάλα. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά να βράσει σε βαθμό που να μπορεί το δάκτυλο μας να το δεχτεί, περίπου 20 βαθμούς. Αργότερα το περνούμε από το τρυπητόν [τρυπητόν,το = το σουρωτήρι], έτσι για να είναι πιο ποιοτικό και πιο γυαλιστερό εμφανισιακά. Τέλος, το τοποθετούμε σε πήλινα βαζάκια και το σκεπάζουμε με κουβέρτες σε ζεστό μέρος, κυρίως στο σώσπιτο, για περίπου δυόμιση ώρες, έτσι για να πήξει (Κοινοτικό Συμβούλιο Πραστειό Αυδήμου, «Τυροκομικά προϊόντα»).
Μέθοδος Μαγειρέματος
βράσιμο
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
** Για το γιαούρτι, βλ. και αντίστοιχο λήμμα στην κατηγορία Τρόφιμα.
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Μπαμπινιώτης Γ. (2005), Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Με σχόλια για τη σωστή χρήση των λέξεων. Ερμηνευτικό, Ορθογραφικό, Ετυμολογικό, Συνωνύμων-Αντιθέτων, Κυρίων Ονομάτων, Επιστημονικών Όρων, Ακρωνυμίων, Κέντρο Λεξικολογίας, Αθήνα. Διαδικτυακή πηγή: Κοινοτικό Συμβούλιο Πραστειό Αυδήμου, «Τυροκομικά προϊόντα», http://www.prastioavdimou.org.cy/cheeseproducts.shtm. Πηγή φωτογραφίας: «Γιαούρτι συσκευασμένο» (Υπουργείο Γεωργίας)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής