Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
γιαούρτιν,το
Εξαιρετικά θρεπτικό γαλακτοκομικό προϊόν, που παρασκευάζεται με ζύμωση του γάλακτος.
Στην Κύπρο αποτελεί αγαπημένο συνοδευτικό αρκετών πιάτων.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
γιαούρτι
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. < yoǧurt (Μπαμπινιώτης 2005, λήμμα γιαούρτι,το, 414)
Υλικά Συνταγής
8 λίτρα γάλα 2 κουταλιές μαγιά (γιαούρτι προηγούμενης μέρας)
Εκτέλεση Συνταγής
Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε πρώτα το γάλα, το οποίο ανακατεύουμε κατά την διάρκεια του βρασίματος για να αποφύγουμε τη λεγόμενη τσίππαν [τσίππα,η = κρέμα γάλακτος]. Το κοχλάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Αφού κρυώσει, σε αναλογία κάθε 8 λίτρων βάζουμε 2 κουταλιές καταστατόν ή αλλιώς μαγιά (είναι γιαούρτι της προηγούμενης μέρας) και το ανακατεύουμε καλά στο υπόλοιπο γάλα. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά να βράσει σε βαθμό που να μπορεί το δάκτυλο μας να το δεχτεί, περίπου 20 βαθμούς. Αργότερα το περνούμε από το τρυπητόν [τρυπητόν,το = το σουρωτήρι], έτσι για να είναι πιο ποιοτικό και πιο γυαλιστερό εμφανισιακά. Τέλος, το τοποθετούμε σε πήλινα βαζάκια και το σκεπάζουμε με κουβέρτες σε ζεστό μέρος, κυρίως στο σώσπιτο, για περίπου δυόμιση ώρες, έτσι για να πήξει (Κοινοτικό Συμβούλιο Πραστειό Αυδήμου, «Τυροκομικά προϊόντα»).
Μέθοδος Μαγειρέματος
βράσιμο
Σχόλια Συνταγής
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
** Για το γιαούρτι, βλ. και αντίστοιχο λήμμα στην κατηγορία Τρόφιμα.
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Μπαμπινιώτης Γ. (2005), Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Με σχόλια για τη σωστή χρήση των λέξεων. Ερμηνευτικό, Ορθογραφικό, Ετυμολογικό, Συνωνύμων-Αντιθέτων, Κυρίων Ονομάτων, Επιστημονικών Όρων, Ακρωνυμίων, Κέντρο Λεξικολογίας, Αθήνα. Διαδικτυακή πηγή: Κοινοτικό Συμβούλιο Πραστειό Αυδήμου, «Τυροκομικά προϊόντα», http://www.prastioavdimou.org.cy/cheeseproducts.shtm. Πηγή φωτογραφίας: «Γιαούρτι συσκευασμένο» (Υπουργείο Γεωργίας)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd