Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Οφτόν της τερατσιάς
Συνταγή από το Ριζοκάρπασο. Το κρέας τοποθετείται ανάμεσα σε στρώματα από κλαδιά χαρουπιάς, και ο πυρωμένος, παραδοσιακός φούρνος κλείνει καλά με λάσπη στις χαραμάδες του στομίου του, για να μην βγαίνει ο καπνός κατά το ψήσιμο.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Ψητό κρέας σε φούρνο, με χρήση φύλλων/κλαδιών από το δέντρο της χαρουπιάς.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Κρέας Αλάτι Δροσερά κλωνάρια χαρουπιάς
Εκτέλεση Συνταγής
Αφού πυρώσουμε το φούρνο μας ώσπου να ασπρίσει το φρύδι του, δηλαδή το πάνω μέρος του στομίου του, από μαύρο να αρχίσει να γίνεται άσπρο, μεταφέρουμε τα κάρβουνα στη μια πλευρά ή αν είναι πολλά τα βγάζουμε έξω. Για να είμαστε βέβαιοι ότι ο φούρνος μας έχει την κανονική θερμοκρασία τοποθετούμε τη γροθιά μας κοντά στο στόμιο και αρχίζουμε να μετρούμε. Αν αντέξουμε μέχρι το δέκα τότε είναι κανονικός. Αν είναι πιο ζεστός τότε περιμένουμε μέχρι να ποσκάσει, να πέσει δηλαδή η αύρα του. Αν αντίθετα, δούμε ότι μπορούμε να μετρήσουμε πάνω από το 10, σημαίνει ότι ο φούρνος χρειάζεται ακόμα λίγο πύρωμα. Κατά τη διάρκεια του πυρώματος πλένουμε καλά τα κλωνάρια της χαρουπιάς. Ετοιμάζουμε επίσης τη λάσπη με την οποία θα χυλώσουμε τον φούρνο μετά. Αν θέλουμε ετοιμάζουμε και ένα ταψί με πατάτες με τις οποίες θα συνοδεύουμε το οφτόν. Αλατίζουμε με μπόλικο χοντρό άλας το κρέας. Αφού καθαρίσουμε τελείως το πάτωμα του φούρνου από τα κάρβουνα, κλείνουμε τη τρύπα και τη χυλώνουμε. Τοποθετούμε πρώτα το ταψί με τις πατάτες, ακολούθως τοποθετούμε τα κλαριά της χαρουπιάς στο πάτωμα 2-3 πάνω στο άλλο και από πάνω ακριβώς τοποθετούμε το κρέας. Πάνω από το κρέας μετά τοποθετούμε άλλα κλαδιά. Κλείνουμε γρήγορα το φούρνο και μετά χυλώνουμε την είσοδό του ώστε να μην βγαίνει από πουθενά καπνός. Σε 2:30 με 2:45 λεπτά, το κρέας είναι έτοιμο. Αν είναι λίγο σκληρό ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο. (Άδεια δημοσίευσης από: http://www.rizokarpason.com/sintages1.htm)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Ψήσιμο σε φούρνο.
Σχόλια Συνταγής
Το κρέας, κυρίως ρίφι (έχει λιγότερο λίπος) πρέπει να είναι πεσhλί -από το το τούρκικο πεσh=5- δηλαδή 5 μηνών. Φυσικά δεν είναι απαραίτητο να είναι ακριβώς 5 μηνών αλλά πρέπει να είναι σίγουρα λιγότερο από ενός χρόνου. Το καλύτερο κομμάτι είναι το σιριτζιάχι δηλαδή το κομμάτι που περιέχει το νεφρό. Πολύ καλό κομμάτι είναι και η κουτάλα με το λαιμό. Το κρέας μπορεί να είναι σε κομμάτια από 1 μέχρι 3 κιλά το κομμάτι. (Άδεια δημοσίευσης από: http://www.rizokarpason.com/sintages1.htm)
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Εκδόσεις "Ριζοκάρπασον" (2010). Ριζοκαρπασίτικες συνταγές. Ανάκτηση από: http://www.rizokarpason.com/sintages1.htm
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής