Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Φακές μουτζιέντρα
Συνήθως το πιάτο αυτό σερβίρεται με λαχανικά εποχής, κρεμμύδι, ψωμί και μαύρες ελιές.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Είδος πιλαφιού από φακές, ρύζι και τσιγαρισμένο κρεμμύδι.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ 1 ποτήρι φακές 2 κ.σ. ρύζι 4 μέτρια κρεμμύδια 4 κ.σ. ελαιόλαδο Λίγο αλάτι Εκδοχή Β΄ 1 φλιτζάνι φακές 4 φλιτζάνια νερό 1/4 φλιτζανιού ρύζι 1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο κατά μήκος σε λωρίδες 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο Αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄ Καθαρίζετε και πλένετε τις φακές. Βάζετε τις φακές σε κατσαρόλα με νερό και ψήνετε σε σιγανή φωτιά μέχρι σχεδόν να ψηθούν. Πλένετε το ρύζι και το προσθέτετε στις φακές. Υπολογίζετε το νερό να είναι διπλάσιο από το ρύζι. Ψήνετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να ψηθεί το ρύζι. Σοτάρετε ελαφρά τα κομμένα κρεμμύδια στο λάδι μέχρι να ροδίσουν και τα προσθέτετε στις φακές. Σερβίρονται με λαχανικά εποχής και μαύρες ελιές. (ΥΓΦΠΠ 2008) Εκδοχή Β΄ Καθαρίζετε και πλένετε καλά τις φακές. Τις ρίχνετε σε κατσαρόλα με το νερό και τις βάζετε στη φωτιά να ψηθούν, ξαφρίζοντάς τις κατά διαστήματα. Όταν σχεδόν ψηθούν, προσθέτετε το ρύζι καθαρισμένο και πλυμένο και τα αφήνετε να ψηθούν. Αν χρειαστεί προσθέτετε και άλλο νερό. Παράλληλα, βάζετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, το κοκκινίζετε ελαφρά και το προσθέτετε στις ψημένες φακές. Συνεχίζετε το βράσιμο για ακόμα 5 λεπτά. Αλατίζετε και σερβίρετε. (ΥΓΦΠΠ 2006, 20-21)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Σοτάρισμα. Βράσιμο σε κατσαρόλα.
Σχόλια Συνταγής
Σερβίρονται με λαχανικά εποχής, κρεμμύδι, ψωμί και μαύρες ελιές.
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2006). Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2008). Όσπρια και μεσογειακή δίαιτα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Βρέθηκε μία εγγραφή.
1
Başlık
Διατροφική ανάλυση της συνταγής για τις φακές μουντζιέντρα (Χ. Τσιάκλα, 2011).
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής