Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Γλυκό τριαντάφυλλο
Παρασκευάζεται κυρίως στην περιοχή Αγρού-Κυπερούντας από μυρωδάτα, ανοιξιάτικα ροδοπέταλα του Απρίλη και του Μάη.
Δείτε σε βίντεο την διαδικασία παρασκευής του γλυκού:
Μέρος Α
,
Μέρος Β
.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ 350 γραμμάρια τριαντάφυλλα του Μάη (μυρωδάτα) 3 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλιντζανάκι χυμό λεμονιού Εκδοχή Β΄ ½ κιλό ροδοπέταλα απριλιάτικα 1 κιλό ζάχαρη (το ½ ποτήρι το βάζουμε πάνω στα τριαντάφυλλα) 1 ½ ποτήρι τσαγιού νερό Χυμό 2 λεμονιών (για τα ροδοπέταλα που ψιλοκόβουμε) Χυμό ½ λεμονιού στο τέλος
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄ Πλένουμε τα πέταλα και τα στραγγίζουμε. Τα σιγοβράζουμε σε λίγο νερό για λίγη ώρα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα βράζουμε μέχρι να καταστηθούν. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε για ένα ακόμη λεπτό. Αφήνουμε να κρυώσει και μετά βάζουμε το γλυκό σε μπουκάλα για 2-3 μέρες στον ήλιο. (Μαρίνα Κοιλιάρη, Κυπερούντα). Εκδοχή Β΄ Όπως είναι το τριαντάφυλλο αφαιρούμε τα χαλασμένα πέταλα. Με το δεξί χέρι κρατάμε τον μίσχο και με το αριστερό χέρι αφαιρούμε τα πέταλα κάθε τριαντάφυλλου. Κρατώντας τα στο χέρι, κόβουμε το άσπρο μέρος του τριανταφύλλου (το οποίο είναι το πικρό μέρος του τριανταφύλλου και χρησιμεύει για φαρμακευτικούς σκοπούς π.χ. για την θεραπεία της δυσκοιλιότητας και του πόνου του στομαχιού). Το άλλο μέρος του τριανταφύλλου το κόβουμε τρεις φορές με μαχαίρι ή ψαλίδι. Το άσπρο μέρος το φυλάμε για να κάνουμε το ίδιο γλυκό αλλά για φαρμακευτικούς σκοπούς. Παίρνουμε τα ροδοπέταλα λοιπόν, τα βάζουμε σε λεκάνη και τους προσθέτουμε ½ ποτήρι ζάχαρη και τον χυμό των 2 λεμονιών. Τα τσαλακώνουμε με τα χέρια μας. Μετά αφού βάλουμε τη ζάχαρη με το νερό να γίνουν πυκνό σιρόπι, όπως είναι το σιρόπι ζεστό, στραγγίζουμε τα ροδοπέταλα και ρίχνουμε πρώτα το ζουμί που έχουν βγάλει μέσα στο σιρόπι, το ανακατεύουμε, και μετά ρίχνουμε και τα ροδοπέταλα. Τα αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις (βγάζουν ζουμί και νερώνει) και βλέπουμε ότι τα πέταλα έχουν ψηθεί. Όταν το γλυκό μας δέσει, ρίχνουμε και τον χυμό από το ½ λεμόνι και το βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά περίπου. (Στέλλα Μαλλούπα)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο. Δέσιμο με σιρόπι.
Σχόλια Συνταγής
Το σερβίρουμε σε αποστειρωμένα μπουκαλάκια/βαζάκια. Το φυλάμε σε δροσερό μέρος ή καλύτερα στο ψυγείο για να μείνει κόκκινο (Στέλλα Μαλλούπα).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Η συνταγή φτιάχνεται στην περιοχή Αγρού – Κυπερούντας.
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Προφορικές μαρτυρίες: Μαρίνα Κοιλιάρη, Κυπερούντα (βλ. Κούρρη, Π. και Λαζάρου, Σ. (επιμ.) (2007). Παραδοσιακές συνταγές του χωριού Κυπερούντα, Αδημοσίευτα στοιχεία). Στέλλα Μαλλούπα (εκμάθηση από Άννα Κυριακούλλη). Καταγραφή: Στέφανη Χρίστου.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Στέφανη Χρίστου / Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής