Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Γλυκό τριαντάφυλλο
Παρασκευάζεται κυρίως στην περιοχή Αγρού-Κυπερούντας από μυρωδάτα, ανοιξιάτικα ροδοπέταλα του Απρίλη και του Μάη.
Δείτε σε βίντεο την διαδικασία παρασκευής του γλυκού:
Μέρος Α
,
Μέρος Β
.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ 350 γραμμάρια τριαντάφυλλα του Μάη (μυρωδάτα) 3 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλιντζανάκι χυμό λεμονιού Εκδοχή Β΄ ½ κιλό ροδοπέταλα απριλιάτικα 1 κιλό ζάχαρη (το ½ ποτήρι το βάζουμε πάνω στα τριαντάφυλλα) 1 ½ ποτήρι τσαγιού νερό Χυμό 2 λεμονιών (για τα ροδοπέταλα που ψιλοκόβουμε) Χυμό ½ λεμονιού στο τέλος
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄ Πλένουμε τα πέταλα και τα στραγγίζουμε. Τα σιγοβράζουμε σε λίγο νερό για λίγη ώρα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα βράζουμε μέχρι να καταστηθούν. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε για ένα ακόμη λεπτό. Αφήνουμε να κρυώσει και μετά βάζουμε το γλυκό σε μπουκάλα για 2-3 μέρες στον ήλιο. (Μαρίνα Κοιλιάρη, Κυπερούντα). Εκδοχή Β΄ Όπως είναι το τριαντάφυλλο αφαιρούμε τα χαλασμένα πέταλα. Με το δεξί χέρι κρατάμε τον μίσχο και με το αριστερό χέρι αφαιρούμε τα πέταλα κάθε τριαντάφυλλου. Κρατώντας τα στο χέρι, κόβουμε το άσπρο μέρος του τριανταφύλλου (το οποίο είναι το πικρό μέρος του τριανταφύλλου και χρησιμεύει για φαρμακευτικούς σκοπούς π.χ. για την θεραπεία της δυσκοιλιότητας και του πόνου του στομαχιού). Το άλλο μέρος του τριανταφύλλου το κόβουμε τρεις φορές με μαχαίρι ή ψαλίδι. Το άσπρο μέρος το φυλάμε για να κάνουμε το ίδιο γλυκό αλλά για φαρμακευτικούς σκοπούς. Παίρνουμε τα ροδοπέταλα λοιπόν, τα βάζουμε σε λεκάνη και τους προσθέτουμε ½ ποτήρι ζάχαρη και τον χυμό των 2 λεμονιών. Τα τσαλακώνουμε με τα χέρια μας. Μετά αφού βάλουμε τη ζάχαρη με το νερό να γίνουν πυκνό σιρόπι, όπως είναι το σιρόπι ζεστό, στραγγίζουμε τα ροδοπέταλα και ρίχνουμε πρώτα το ζουμί που έχουν βγάλει μέσα στο σιρόπι, το ανακατεύουμε, και μετά ρίχνουμε και τα ροδοπέταλα. Τα αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις (βγάζουν ζουμί και νερώνει) και βλέπουμε ότι τα πέταλα έχουν ψηθεί. Όταν το γλυκό μας δέσει, ρίχνουμε και τον χυμό από το ½ λεμόνι και το βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά περίπου. (Στέλλα Μαλλούπα)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο. Δέσιμο με σιρόπι.
Σχόλια Συνταγής
Το σερβίρουμε σε αποστειρωμένα μπουκαλάκια/βαζάκια. Το φυλάμε σε δροσερό μέρος ή καλύτερα στο ψυγείο για να μείνει κόκκινο (Στέλλα Μαλλούπα).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Η συνταγή φτιάχνεται στην περιοχή Αγρού – Κυπερούντας.
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Προφορικές μαρτυρίες: Μαρίνα Κοιλιάρη, Κυπερούντα (βλ. Κούρρη, Π. και Λαζάρου, Σ. (επιμ.) (2007). Παραδοσιακές συνταγές του χωριού Κυπερούντα, Αδημοσίευτα στοιχεία). Στέλλα Μαλλούπα (εκμάθηση από Άννα Κυριακούλλη). Καταγραφή: Στέφανη Χρίστου.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Στέφανη Χρίστου / Πετρούλα Χατζηττοφή
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd