Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Ππακλαβάς
Συνταγή για ένα γλυκό έδεσμα χαρακτηριστικό της ανατολίτικης κουζίνας, που αγαπιέται πολύ και στην Κύπρο.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Μπακλαβάς, σιροπιαστό γλυκό ταψιού με βουτυρωμένα φύλλα και γέμιση από αμύγδαλα, ζάχαρη και κανέλα.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
1 κουτί φύλλο μπακλαβά 1 ½ φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο, λιωμένο ½ κιλό αμύγδαλα ½ κιλό καρύδια, χοντροκομμένα ½ ποτήρι ζάχαρη 2 κουταλάκια γλυκού κανέλα Για το σιρόπι: ½ ποτήρι ζάχαρη ½ ποτήρι νερό 1 ξυλάκι κανέλα 1 φέτα λεμόνι
Εκτέλεση Συνταγής
Στρώνουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί 7 φύλλα μπακλαβά και τα βουτυρώνουμε. Κόβουμε σε ένα μπολ τους ξηρούς καρπούς, βάζουμε την κανέλα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Απλώνουμε το μείγμα με τους ξηρούς καρπούς πάνω από τα φύλλα. Βάζουμε πάνω από το μείγμα άλλα 7 φύλλα βουτυρώνοντας τα, και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για 3 ακόμη φορές. Κόβουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια σχήματος ρόμβου και τον περιχύνουμε με λίγο βούτυρο. Ψήνουμε τον μπακλαβά στο φούρνο, στους 180°C για 45΄. Για να φτιάξουμε το σιρόπι, βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μία κατσαρόλα και ανακατεύουμε παράλληλα. Σε 7΄ αφού κοχλάσει το σιρόπι, βάζουμε το λεμόνι και την κανέλα. Περιχύνουμε το σιρόπι στο μπακλαβά, φροντίζοντας το σιρόπι να είναι κρύο και ο μπακλαβάς ζεστός. (Βαρβάρα Σαρμαλλή, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Ψήσιμο σε φούρνο. Βράσιμο (για το σιρόπι).
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Καταγραφή: Βαρβάρα Σαρμαλλή (15 ετών, μαθήτρια του Γυμνασίου Δροσιάς) από αφήγηση της θείας της, Θέκλας (45 ετών). Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής