Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Ππακλαβάς
Συνταγή για ένα γλυκό έδεσμα χαρακτηριστικό της ανατολίτικης κουζίνας, που αγαπιέται πολύ και στην Κύπρο.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Μπακλαβάς, σιροπιαστό γλυκό ταψιού με βουτυρωμένα φύλλα και γέμιση από αμύγδαλα, ζάχαρη και κανέλα.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
1 κουτί φύλλο μπακλαβά 1 ½ φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο, λιωμένο ½ κιλό αμύγδαλα ½ κιλό καρύδια, χοντροκομμένα ½ ποτήρι ζάχαρη 2 κουταλάκια γλυκού κανέλα Για το σιρόπι: ½ ποτήρι ζάχαρη ½ ποτήρι νερό 1 ξυλάκι κανέλα 1 φέτα λεμόνι
Εκτέλεση Συνταγής
Στρώνουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί 7 φύλλα μπακλαβά και τα βουτυρώνουμε. Κόβουμε σε ένα μπολ τους ξηρούς καρπούς, βάζουμε την κανέλα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Απλώνουμε το μείγμα με τους ξηρούς καρπούς πάνω από τα φύλλα. Βάζουμε πάνω από το μείγμα άλλα 7 φύλλα βουτυρώνοντας τα, και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για 3 ακόμη φορές. Κόβουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια σχήματος ρόμβου και τον περιχύνουμε με λίγο βούτυρο. Ψήνουμε τον μπακλαβά στο φούρνο, στους 180°C για 45΄. Για να φτιάξουμε το σιρόπι, βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μία κατσαρόλα και ανακατεύουμε παράλληλα. Σε 7΄ αφού κοχλάσει το σιρόπι, βάζουμε το λεμόνι και την κανέλα. Περιχύνουμε το σιρόπι στο μπακλαβά, φροντίζοντας το σιρόπι να είναι κρύο και ο μπακλαβάς ζεστός. (Βαρβάρα Σαρμαλλή, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Ψήσιμο σε φούρνο. Βράσιμο (για το σιρόπι).
Σχόλια Συνταγής
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Καταγραφή: Βαρβάρα Σαρμαλλή (15 ετών, μαθήτρια του Γυμνασίου Δροσιάς) από αφήγηση της θείας της, Θέκλας (45 ετών). Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd