Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Φιογκάκια
Εύκολο και ανέξοδο γλυκό, το οποίο έφτιαχναν οι γιαγιάδες στα εγγόνια τους ακόμη και από περίσσευμα ζυμαριού. Συνταγή από το Τραχώνι Κυθρέας.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Φιογκάκια. Τηγανητά ζυμαρικά σε σχήμα φιόγκου, σερβιρισμένα με μέλι και αμύγδαλα.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
500 γραμμάρια αλεύρι 1/3 του ποτηριού φιστικέλαιο 2 κουταλιές σούπας χυμός λεμονιού Λίγο αλάτι Νερό χλιαρό Λίγη ζάχαρη άχνη Λάδι για τηγάνισμα Μέλι Αμυγδαλόκουννες (αμυγδαλόψιχα)
Εκτέλεση Συνταγής
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ. Ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι και το λεμόνι και ρυζιάζουμε (τρίβουμε με τα δάχτυλά μας). Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε βάζοντας και τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να μην κολλά το ζυμάρι στα χέρια μας. Το αφήνουμε για λίγο να ξεκουραστεί. Πλάθουμε το ζυμάρι σε μικρές μπαλίτσες, τις οποίες ανοίγουμε σε πολύ λεπτό φύλλο. Κόβουμε τετραγωνάκια και πιέζουμε στη μέση, για να σχηματιστούν τα φιογκάκια. Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρυσόξανθο χρώμα και ακολούθως τα τοποθετούμε σε λαδόχαρτο για να φύγει το λάδι. Τοποθετούμε τα φιογκάκια σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με μέλι και αλεσμένες αμυγδαλόκουννες. (Χρύσα Μαυρή, Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Τηγάνισμα. Μέλωμα.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Καταγραφή: Χρύσα Μαυρή (11 ετών, μαθήτρια του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Πέρα Χωρίου-Νήσου) από αφήγηση της γιαγιάς της (τόπος καταγωγής: Τραχώνι Κυθρέας). Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής