Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Φιογκάκια
Εύκολο και ανέξοδο γλυκό, το οποίο έφτιαχναν οι γιαγιάδες στα εγγόνια τους ακόμη και από περίσσευμα ζυμαριού. Συνταγή από το Τραχώνι Κυθρέας.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Φιογκάκια. Τηγανητά ζυμαρικά σε σχήμα φιόγκου, σερβιρισμένα με μέλι και αμύγδαλα.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
500 γραμμάρια αλεύρι 1/3 του ποτηριού φιστικέλαιο 2 κουταλιές σούπας χυμός λεμονιού Λίγο αλάτι Νερό χλιαρό Λίγη ζάχαρη άχνη Λάδι για τηγάνισμα Μέλι Αμυγδαλόκουννες (αμυγδαλόψιχα)
Εκτέλεση Συνταγής
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ. Ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι και το λεμόνι και ρυζιάζουμε (τρίβουμε με τα δάχτυλά μας). Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε βάζοντας και τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να μην κολλά το ζυμάρι στα χέρια μας. Το αφήνουμε για λίγο να ξεκουραστεί. Πλάθουμε το ζυμάρι σε μικρές μπαλίτσες, τις οποίες ανοίγουμε σε πολύ λεπτό φύλλο. Κόβουμε τετραγωνάκια και πιέζουμε στη μέση, για να σχηματιστούν τα φιογκάκια. Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρυσόξανθο χρώμα και ακολούθως τα τοποθετούμε σε λαδόχαρτο για να φύγει το λάδι. Τοποθετούμε τα φιογκάκια σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με μέλι και αλεσμένες αμυγδαλόκουννες. (Χρύσα Μαυρή, Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Τηγάνισμα. Μέλωμα.
Σχόλια Συνταγής
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Καταγραφή: Χρύσα Μαυρή (11 ετών, μαθήτρια του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Πέρα Χωρίου-Νήσου) από αφήγηση της γιαγιάς της (τόπος καταγωγής: Τραχώνι Κυθρέας). Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd