Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
αφέλια με ρίγανη,τα
Παραλλαγή της παραδοσιακής συνταγής για αφέλια, στην οποία το κρασί και ο κόλιαντρος αντικαθίστανται από τον χυμό λεμονιού και τη χαρακτηριστικά αρωματική ρίγανη. Η συνταγή προέρχεται από την κατεχόμενη Μόρφου.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για μικρά κομμάτια χοιρινού κρέατος με ρίγανη.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
1 κιλό κρέας χοιρινό χωρίς κόκκαλα, κομμένο σε κύβους ½ κουταλάκι αλάτι 1 πρέζα κανέλα 1 κουταλάκι ρίγανη 1 κουτάλι λάδι για τηγάνισμα λεμόνι για το τέλος
Εκτέλεση Συνταγής
Πλένουμε το κρέας καλά με άφθονο νερό και το στραγγίζουμε. Το τοποθετούμε στην κατσαρόλα μας μαζί με το λάδι, τη ρίγανη, την κανέλα και το αλάτι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και αφήνουμε το κρέας να ψηθεί μέχρι να ροδίσει. Ανοίγουμε την κατσαρόλα και ελέγχουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά και αφαιρούμε το περιττό λάδι. Τοποθετούμε το φαγητό ξανά πίσω στη φωτιά και προσθέτουμε το λεμόνι ανακατεύοντας το για 1΄-2΄ (Μαρτυρία: Βασίλης Ιωάννου (11 ετών, μαθητής του Δημοτικού Σχολείου Τσερίου Β΄- Περιφερειακό), στο Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής 2014, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013, αδημοσίευτα στοιχεία).
Μέθοδος Μαγειρέματος
τηγάνισμα σβήσιμο με χυμό λεμονιού
Σχόλια Συνταγής
Σερβίρουμε τα αφέλια συνοδεύοντάς τα με λίγα λαχανικά ή προαιρετικά σαλάτα (Μαρτυρία: Βασίλης Ιωάννου (11 ετών, μαθητής του Δημοτικού Σχολείου Τσερίου Β΄- Περιφερειακό), στο Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής 2014, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013, αδημοσίευτα στοιχεία).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
** Για τη συνταγή των αφελιών, βλ. αφέλια,τα στην ίδια κατηγορία. Για τα αφέλια γενικά, βλ. λήμμα αφέλια,τα στην κατηγορία Τρόφιμα.
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014), Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013, Χατζηττοφή Π. (επιμ.) (αδημοσίευτα στοιχεία). Πηγή φωτογραφίας: «Ρίγανη, το αρωματικό φυτό που χαρακτηρίζει τη συνταγή» (https://pixabay.com/en/oregano-herbs-kitchen-cook-321037/)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής