Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Δαχτυλιές
Οι δαχτυλιές έχουν στενόμακρο σχήμα και χωρίζονται σε παράλληλα κομμάτια, ούτως ώστε να κόβονται ευκολότερα και ομοιόμορφα.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Κυπριακό σπιτικό ψωμί.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
20 κιλά αλεύρι Προζύμι (για 1 ψωμί) 2 κουταλάκια μαστίχα 2 κουταλάκια μέχλεπι 2 κουταλάκια μοσχοκάρυδο 8 λίτρα νερό (περίπου μια σίκλα μέχρι να πιάσει το ψωμί) 2-3 ποτήρια λάδι (φυτικό)
Εκτέλεση Συνταγής
Παίρνουμε το προζύμι και προσθέτουμε το νερό και τις μυρωδιές. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και εναλλάξ το λάδι και ρυζιάζουμε (τρίβουμε με τα χέρια). Ζυμώνουμε. Το αφήνουμε να ‘μπει’ (να φουσκώσει). Κόβουμε σε κομμάτια και πλάθουμε με το μαρζάτζι (ξύλινο ραβδί, πλάστη). Σχηματίζουμε με το μαχαίρι τη δακτυλιά και αφήνουμε ενάμιση ώρα για να ‘μπει’. Ψήνουμε στον φούρνο των ξύλων για 1 ώρα.
Μέθοδος Μαγειρέματος
Ψήσιμο (κατά προτίμηση στον παραδοσιακό φούρνο).
Σχόλια Συνταγής
Προζύμι: παλιό προζύμι που έχουμε φυλάξει, ένα κομμάτι μικρό προζύμι (≈250 γραμμάρια), που το ανανεώνουμε (αλατζινίζουμε). Ζεσταίνουμε περίπου μισή κούπα νερό και το ρίχνουμε στο προζύμι. Προσθέτουμε αλεύρι για ένα ψωμί, όσο πάρει, και ζυμώνουμε. Αφήνουμε να ‘μπει’ μέχρι την άλλη μέρα. Φούρνος ξύλων: βάζουμε κάτσαρα (ξύλα) και τα ανάβουμε στο φούρνο μέχρι να ασπρίσει. Τραβούμε τα κάρβουνα προς τα έξω με τον σύρτη, σκουπίζουμε τον φούρνο και φουρνίζουμε (βάζουμε τις δακτυλίες μέσα).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Στα παλιά χρόνια φτιάχνονταν πολύ πιο συχνά γιατί δεν αγόραζαν το ψωμί, αλλά το έφτιαχναν.
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Αστοί, Γυναίκες, Θεριστάδες, Ιερωμένοι, Μαθητές, Μοναχοί, Ναυτικοί, Πλούσιοι, Ταχυδρόμοι, Ψήστες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Προφορική μαρτυρία: Παναγιώτα Σάββα, 65 ετών από Άγιο Ιωάννη Αγρού. Καταγραφή: Έλενα Σάββα.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Έλενα Σάββα/Μαρίνα Κωνσταντίνου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής