Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Δαχτυλιές
Οι δαχτυλιές έχουν στενόμακρο σχήμα και χωρίζονται σε παράλληλα κομμάτια, ούτως ώστε να κόβονται ευκολότερα και ομοιόμορφα.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Κυπριακό σπιτικό ψωμί.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
20 κιλά αλεύρι Προζύμι (για 1 ψωμί) 2 κουταλάκια μαστίχα 2 κουταλάκια μέχλεπι 2 κουταλάκια μοσχοκάρυδο 8 λίτρα νερό (περίπου μια σίκλα μέχρι να πιάσει το ψωμί) 2-3 ποτήρια λάδι (φυτικό)
Εκτέλεση Συνταγής
Παίρνουμε το προζύμι και προσθέτουμε το νερό και τις μυρωδιές. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και εναλλάξ το λάδι και ρυζιάζουμε (τρίβουμε με τα χέρια). Ζυμώνουμε. Το αφήνουμε να ‘μπει’ (να φουσκώσει). Κόβουμε σε κομμάτια και πλάθουμε με το μαρζάτζι (ξύλινο ραβδί, πλάστη). Σχηματίζουμε με το μαχαίρι τη δακτυλιά και αφήνουμε ενάμιση ώρα για να ‘μπει’. Ψήνουμε στον φούρνο των ξύλων για 1 ώρα.
Μέθοδος Μαγειρέματος
Ψήσιμο (κατά προτίμηση στον παραδοσιακό φούρνο).
Σχόλια Συνταγής
Προζύμι: παλιό προζύμι που έχουμε φυλάξει, ένα κομμάτι μικρό προζύμι (≈250 γραμμάρια), που το ανανεώνουμε (αλατζινίζουμε). Ζεσταίνουμε περίπου μισή κούπα νερό και το ρίχνουμε στο προζύμι. Προσθέτουμε αλεύρι για ένα ψωμί, όσο πάρει, και ζυμώνουμε. Αφήνουμε να ‘μπει’ μέχρι την άλλη μέρα. Φούρνος ξύλων: βάζουμε κάτσαρα (ξύλα) και τα ανάβουμε στο φούρνο μέχρι να ασπρίσει. Τραβούμε τα κάρβουνα προς τα έξω με τον σύρτη, σκουπίζουμε τον φούρνο και φουρνίζουμε (βάζουμε τις δακτυλίες μέσα).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Στα παλιά χρόνια φτιάχνονταν πολύ πιο συχνά γιατί δεν αγόραζαν το ψωμί, αλλά το έφτιαχναν.
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Αστοί, Γυναίκες, Θεριστάδες, Ιερωμένοι, Μαθητές, Μοναχοί, Ναυτικοί, Πλούσιοι, Ταχυδρόμοι, Ψήστες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Προφορική μαρτυρία: Παναγιώτα Σάββα, 65 ετών από Άγιο Ιωάννη Αγρού. Καταγραφή: Έλενα Σάββα.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Έλενα Σάββα/Μαρίνα Κωνσταντίνου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd