Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Μολόσιες με ρύζι
"Τηγανίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι στο λάδι. Ρίχνουμε το νερό, τις μολόχες, το αλάτι και την σάρζα." (Μέλανη Μιχαηλίδη, Ασγάτα, Λεμεσός)
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Μολόχες με ρύζι.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ 2 δέσμες μολόχες 1 ποτήρι ρύζι 3 ποτήρια νερό 2 κουταλιές σάρζα (ντοματοπολτός που έφτιαχναν στο σπίτι) 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο Αλάτι Ελαιόλαδο Εκδοχή Β΄ 2 δέσμες μολόχες 1 ποτήρι ρύζι 2 ποτήρια νερό ½ ποτήρι ντοματοχυμό 1 ζωμό 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο Ελαιόλαδο Εκδοχή Γ΄ 3 δέσμες μολόχες 6 κ.σ. ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 φλιτζάνι τριμμένη ντομάτα 6 κ.σ. ρύζι Αλάτι, πιπέρι Χυμό ενός λεμονιού
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄ Τηγανίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι στο λάδι. Ρίχνουμε το νερό, τις μολόχες, το αλάτι και την σάρζα. Όταν βράσει το φαγητό, ρίχνουμε το ρύζι και το αφήνουμε να ψηθεί και να απορροφήσει το νερό του. (Μέλανη Μιχαηλίδη, 85 χρονών ετών, Ασγάτα, Λεμεσός) Εκδοχή Β΄ Πλένουμε πολύ καλά τις μολόχες, τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια, τις ρίχνουμε σε ζεματιστό νερό και ακολούθως τις στραγγίζουμε. Πλένουμε και το ρύζι. Βάζουμε το λάδι να βράσει για λίγο και κοκκινίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι. Ρίχνουμε τον ντοματοχυμό και τον αφήνουμε να καταστηθεί. Προσθέτουμε τις μολόχες, το νερό, το ζωμό και το αλάτι. Όταν βράσει το φαγητό, ρίχνουμε το ρύζι και το αφήνουμε να ψηθεί και να απορροφήσει το νερό του. Τέλος το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα. (Άννα Νικολάου, 61 ετών, Κυπερούντα) Εκδοχή Γ΄ Πλένουμε τις μολόχες και τις κόβουμε σε κομμάτια. Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο να μαραθεί και ρίχνουμε την ντομάτα. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να μισοδέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε τις μολόχες και αφήνουμε να μισοψηθούν. Προσθέτουμε το ρύζι, ανάλογο νερό, το αλάτι, το πιπέρι και το λεμόνι και τα αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να ψηθεί το ρύζι και να γίνουν πιλάφι. (ΥΓΦΠΠ 2006, 24)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Σοτάρισμα. Βράσιμο σε κατσαρόλα.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2006). Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Προφορικές μαρτυρίες: Μέλανη Μιχαηλίδη, 85 ετών, Ασγάτα, Λεμεσός. Καταγραφή: Έλενα Χρίστου Μάκη, 1995. Άννα Νικολάου, 61 ετών, Κυπερούντα (βλ. Κούρρη, Π. και Λαζάρου, Σ. (επιμ.) (2007). Παραδοσιακές συνταγές του χωριού Κυπερούντα, Αδημοσίευτα στοιχεία).
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου, Στάλω Λαζάρου, Έλενα Χρίστου Μάκη
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής