Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Μολόσιες με ρύζι
"Τηγανίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι στο λάδι. Ρίχνουμε το νερό, τις μολόχες, το αλάτι και την σάρζα." (Μέλανη Μιχαηλίδη, Ασγάτα, Λεμεσός)
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Μολόχες με ρύζι.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ 2 δέσμες μολόχες 1 ποτήρι ρύζι 3 ποτήρια νερό 2 κουταλιές σάρζα (ντοματοπολτός που έφτιαχναν στο σπίτι) 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο Αλάτι Ελαιόλαδο Εκδοχή Β΄ 2 δέσμες μολόχες 1 ποτήρι ρύζι 2 ποτήρια νερό ½ ποτήρι ντοματοχυμό 1 ζωμό 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο Ελαιόλαδο Εκδοχή Γ΄ 3 δέσμες μολόχες 6 κ.σ. ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 φλιτζάνι τριμμένη ντομάτα 6 κ.σ. ρύζι Αλάτι, πιπέρι Χυμό ενός λεμονιού
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄ Τηγανίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι στο λάδι. Ρίχνουμε το νερό, τις μολόχες, το αλάτι και την σάρζα. Όταν βράσει το φαγητό, ρίχνουμε το ρύζι και το αφήνουμε να ψηθεί και να απορροφήσει το νερό του. (Μέλανη Μιχαηλίδη, 85 χρονών ετών, Ασγάτα, Λεμεσός) Εκδοχή Β΄ Πλένουμε πολύ καλά τις μολόχες, τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια, τις ρίχνουμε σε ζεματιστό νερό και ακολούθως τις στραγγίζουμε. Πλένουμε και το ρύζι. Βάζουμε το λάδι να βράσει για λίγο και κοκκινίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι. Ρίχνουμε τον ντοματοχυμό και τον αφήνουμε να καταστηθεί. Προσθέτουμε τις μολόχες, το νερό, το ζωμό και το αλάτι. Όταν βράσει το φαγητό, ρίχνουμε το ρύζι και το αφήνουμε να ψηθεί και να απορροφήσει το νερό του. Τέλος το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα. (Άννα Νικολάου, 61 ετών, Κυπερούντα) Εκδοχή Γ΄ Πλένουμε τις μολόχες και τις κόβουμε σε κομμάτια. Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο να μαραθεί και ρίχνουμε την ντομάτα. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να μισοδέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε τις μολόχες και αφήνουμε να μισοψηθούν. Προσθέτουμε το ρύζι, ανάλογο νερό, το αλάτι, το πιπέρι και το λεμόνι και τα αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να ψηθεί το ρύζι και να γίνουν πιλάφι. (ΥΓΦΠΠ 2006, 24)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Σοτάρισμα. Βράσιμο σε κατσαρόλα.
Σχόλια Συνταγής
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2006). Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Προφορικές μαρτυρίες: Μέλανη Μιχαηλίδη, 85 ετών, Ασγάτα, Λεμεσός. Καταγραφή: Έλενα Χρίστου Μάκη, 1995. Άννα Νικολάου, 61 ετών, Κυπερούντα (βλ. Κούρρη, Π. και Λαζάρου, Σ. (επιμ.) (2007). Παραδοσιακές συνταγές του χωριού Κυπερούντα, Αδημοσίευτα στοιχεία).
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου, Στάλω Λαζάρου, Έλενα Χρίστου Μάκη
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd