Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Κότα βραστή
Πολύ απλή, εύκολη και υγιεινή συνταγή για κοτόπουλο. Βράζεται σε νερό και στη συνέχεια σερβίρεται με λεμόνι.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Κοτόπουλο βραστό.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ 1 μέτριο κοτόπουλο Λεμόνι Άλας Νερό Εκδοχή Β΄ 1 κοτόπουλο ½ κουταλάκι άλας
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄ Πλένουμε το κοτόπουλο καλά και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε λεμόνι και αλάτι. Το βράζουμε για αρκετή ώρα μέχρι να μαλακώσει. Μετά το βάζουμε σε πιατέλα και το περιχύνουμε με λεμόνι. Το σερβίρουμε ζεστό. (Χαράλαμπος Ρωσσίδη Χατζηχαραλάμπους, 77 ετών, Κυπερούντα) Εκδοχή Β΄ Βράζoυμε νερό σε μια κατσαρόλα. Πλένουμε καλά την κότα και την βάζουμε μέσα. Προσθέτουμε το άλας. Βγάζουμε με ένα κουτάλι τον αφρό που δημιουργεί η κότα. Όταν βράσει είναι έτοιμη (παίρνει περίπου μισή ώρα). (Σταύρου Έλενη, 70 ετών από τον Αγρό)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο στην κατσαρόλα.
Σχόλια Συνταγής
Το κοτόπουλο σερβίρεται ζεστό, με λεμόνι (Χαράλαμπος Ρωσσίδη Χατζηχαραλάμπους, 77 ετών, Κυπερούντα).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Η βραστή κότα φτιαχνόταν κυρίως το χειμώνα. Στο ζωμό του κοτόπουλου φτιαχνόταν η αυγολέμονη σούπα, με ρύζι.
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Παλαιότερα, και μεμονωμένα μέχρι σήμερα, οι κότες ήταν δικής τους εκτροφής και έτσι οι ίδιοι έσφαζαν την κότα και την καθάριζαν πριν την βράσουν (Σταύρου Έλενη, 70 ετών από τον Αγρό).
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Προφορική μαρτυρία: Χαράλαμπος Ρωσσίδη Χατζηχαραλάμπους, 77 ετών, Κυπερούντα (βλ. Κούρρη, Π. και Λαζάρου, Σ. (επιμ.) (2007). Παραδοσιακές συνταγές του χωριού Κυπερούντα, Αδημοσίευτα στοιχεία). Ελένη Σταύρου, 70 ετών από τον Αγρό. Καταγραφή: Έλενα Σάββα, Οκτώβρης 2010.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Έλενα Σάββα / Μαρίνα Κωνσταντίνου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής