Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Καραόλοι μνούχαροι σουβλάκι
Παραλλαγή της συνταγής για καραόλους τηγανητούς, περασμένους σε σουβλάκι. Μνούχαροι ονομάζονταν τα σαλιγκάρια μεγάλου μεγέθους, με σκληρό κέλυφος.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Μεγάλα σαλιγκάρια σουβλάκι.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Στη Κύπρο τα μεγάλα, με σκληρό κέλυφος σαλιγκάρια ονομάζονταν μνούχαροι.
Υλικά Συνταγής
Σαλιγκάρια μνούχαροι Κλαδιά σχοίνου Αλεύρι Ελαιόλαδο
Εκτέλεση Συνταγής
Πριν το μαγείρεμα πλένουμε τα σαλιγκάρια με νερό. Τρίβουμε ελαφρά μεταξύ τους τα σαλιγκάρια και αλλάζουμε το νερό 6-8 φορές, έως ότου καθαρίσουν. Τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια αφαιρούμε τα σαλιγκάρια από το κέλυφος και τα περνάμε στα λεπτά κλαδιά του σχοίνου. Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο. (Κάτζη 2000).
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο. Τηγάνισμα.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Τα σαλιγκάρια καταναλώνονταν κυρίως σε περιόδους νηστείας. Οι Κύπριοι μάζευαν σαλιγκάρια το πρώτο μήνα της άνοιξης, που είχε υγρασία, αλλά και το φθινόπωρο με τις πρώτες βροχές (Κατζή 2000).
Εορταστικές Περιστάσεις
Δεν φαίνεται οι μνούχαροι να καταναλώνονταν σε κάποια εορταστική περίσταση.
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Γυναίκες, Θεριστάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Κάτζη, Μ. (2000). "Οι τροφές που μας έδινε η φύση", Λαογραφική Κύπρος, 30(50), 104-110.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Δήμητρα Δημητρίου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής