Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Χυμός ντομάτας
Για να χρησιμοποιείται ολόχρονα στο μαγείρεμα, ο χυμός ντομάτας συντηρείται με την προσθήκη άλατος, αποθηκεύεται σε γυάλινα μπουκάλια που αποστειρώνονται και φυλάγεται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Χυμός ντομάτας.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Ντομάτες (ώριμες και γερές) Αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής
Διαλέγουμε ντομάτες ώριμες και γερές. Τις πλένουμε πολύ καλά και βγάζουμε το χυμό με ένα από τους εξής τρόπους: 1ος: Κόβουμε τις ντομάτες στα τέσσερα και τις τοποθετούμε σε φαρδιά κατσαρόλα. Τις βράζουμε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν. Τις περνούμε από πυκνό τρυπητό, πιέζοντας καλά για να βγει όλος ο χυμός, χωρίς φλοιό και σπόρους. 2ος: Χρησιμοποιούμε το μίξερ (μπλέντερ) ή τον τρίφτη (ο χυμός χρησιμοποιείται με τους σπόρους και τη φλούδα της ντομάτας). 3ος: Χρησιμοποιούμε το ειδικό μηχάνημα με το οποίο χωρίζεται ο χυμός της ντομάτας από τη φλούδα και τους σπόρους. Γεμίζουμε τα μπουκάλια με το χυμό, προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού αλάτι, σε κάθε μπουκάλι του ενός λίτρου, τα κλείνουμε και τα αποστειρώνουμε. Τα βγάζουμε προσεκτικά από το νερό και τα τοποθετούμε σε χοντρό ύφασμα, μακριά από ρεύματα αέρος. Όταν κρυώσουν, τα τοποθετούμε σε μέρος σκοτεινό και δροσερό. (ΥΓΦΠΠ 2009)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Χυμοποίηση. Διατήρηση με αλάτι.
Σχόλια Συνταγής
Με χυμό ντομάτας μπορούμε να φτιάξουμε και πουρέ ντομάτας με την πιο κάτω διαδικασία: Αφού ετοιμάσουμε το χυμό της ντομάτας με τον 1ον ή τον 3ον τρόπο, όπως αναφέρεται πιο πάνω, τον μετράμε και σε κάθε 5 ποτήρια προσθέτουμε 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι. Βράζουμε το χυμό μέχρι να παραμείνει το 1/3 της αρχικής ποσότητας. Γεμίζουμε τα μπουκάλια και συνεχίζουμε όπως αναφέρεται και στο χυμό της ντομάτας πιο πάνω. (ΥΓΦΠΠ 2009)
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2009). Χυμοποίηση Φρούτων και Λαχανικών, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής