Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
αρκόλα(δ)ον,το
Το λάδι του καρπού των αυτοφυών ελαιόδενδρων.
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
αγριοέλαιο, λάδι άγριας ελιάς
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Η αγριελιά (οικογένεια Olea Europeae L.) είναι δέντρο ιθαγενές στην Κύπρο το οποίο συναντάται ακόμα αυτοφυές σε πολλές περιοχές (Χατζηκυριάκου 2011, 230).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συλλογή
Μέθοδος Επεξεργασίας
έκθλιψη καρπών, παραλαβή ελαίου με νερό
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Στα χωριά της Κερύνειας, της Αμμοχώστου και της Καρπασίας χρησιμοποιούσαν παλιότερα το αρκόλαον, δηλαδή το ελαιόλαδο που παραλάμβαναν από αγριελιές. Στις περιοχές αυτές, οι φτωχοί χωρικοί συνέλεγαν τους καρπούς των αγριελιών για το λάδι τους. Παρά την πικρή του γεύση, το αρκόλαο χρησιμοποιούνταν αναμεμειγμένο με ελαιόλαδο, ή ακόμα και αυτούσιο στο τηγάνισμα (Προφ. μαρτυρία: Νάσα Παταπίου, Ριζοκάρπασο - Αμμόχωστος).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Στη βόρεια Κύπρο η καλλιέργεια ελαιόδεντρων ήταν περιορισμένη. Το λάδι των αγριελιών, το αρκόλαον, το χρησιμοποιούσαν οι νοικοκυρές του Ριζοκάρπασου για να τηγανίζουν - κυρίως τις πισ̆ίες, οι οποίες γινόντουσαν έτσι ιδιαίτερα μαλακές (Προφ. μαρτυρία: Νάσα Παταπιού, Ριζοκάρπασο - Ριζοκάρπασο).
Βιβλιογραφία
Χατζηκυριάκου Ν. Γ. (2011), Αρωματικά και αρτυματικά φυτά στην Κύπρο. Από την Αρχαιότητα μέχρι Σήμερα, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, Λευκωσία. Προφ. μαρτυρία: Νάσα Παταπίου, Ριζοκάρπασο - Αμμόχωστος. Καταγραφή: 2010. Πηγή φωτογραφίας: «Κυπριακή αγριελιά» (Στάλω Λαζάρου)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Αντωνία Ματάλα, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής