Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
αρκόλα(δ)ον,το
Το λάδι του καρπού των αυτοφυών ελαιόδενδρων.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
αγριοέλαιο, λάδι άγριας ελιάς
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Η αγριελιά (οικογένεια Olea Europeae L.) είναι δέντρο ιθαγενές στην Κύπρο το οποίο συναντάται ακόμα αυτοφυές σε πολλές περιοχές (Χατζηκυριάκου 2011, 230).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συλλογή
Μέθοδος Επεξεργασίας
έκθλιψη καρπών, παραλαβή ελαίου με νερό
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Στα χωριά της Κερύνειας, της Αμμοχώστου και της Καρπασίας χρησιμοποιούσαν παλιότερα το αρκόλαον, δηλαδή το ελαιόλαδο που παραλάμβαναν από αγριελιές. Στις περιοχές αυτές, οι φτωχοί χωρικοί συνέλεγαν τους καρπούς των αγριελιών για το λάδι τους. Παρά την πικρή του γεύση, το αρκόλαο χρησιμοποιούνταν αναμεμειγμένο με ελαιόλαδο, ή ακόμα και αυτούσιο στο τηγάνισμα (Προφ. μαρτυρία: Νάσα Παταπίου, Ριζοκάρπασο - Αμμόχωστος).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Στη βόρεια Κύπρο η καλλιέργεια ελαιόδεντρων ήταν περιορισμένη. Το λάδι των αγριελιών, το αρκόλαον, το χρησιμοποιούσαν οι νοικοκυρές του Ριζοκάρπασου για να τηγανίζουν - κυρίως τις πισ̆ίες, οι οποίες γινόντουσαν έτσι ιδιαίτερα μαλακές (Προφ. μαρτυρία: Νάσα Παταπιού, Ριζοκάρπασο - Ριζοκάρπασο).
Βιβλιογραφία
Χατζηκυριάκου Ν. Γ. (2011), Αρωματικά και αρτυματικά φυτά στην Κύπρο. Από την Αρχαιότητα μέχρι Σήμερα, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, Λευκωσία. Προφ. μαρτυρία: Νάσα Παταπίου, Ριζοκάρπασο - Αμμόχωστος. Καταγραφή: 2010. Πηγή φωτογραφίας: «Κυπριακή αγριελιά» (Στάλω Λαζάρου)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Αντωνία Ματάλα, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd