Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Το βοδινό στην διατροφή των Κυπρίων
Ο ρόλος του βοδινού (και μοσχαρίσιου) κρέατος στη δίαιτα των κατοίκων της Κύπρου
Περιγραφή Σιτηρεσίου - Γευμάτων
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Περιγραφή Σιτηρεσίου - Γευμάτων
Περιγραφή Σιτηρεσίου
Το βοδινό κρέας ήταν ουσιαστικά άγνωστο ανάμεσα στους Κύπριους -όπως άλλωστε ήταν και το αγελαδινό γάλα (Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου Ε., 2008). Το κρέας που κατανάλωναν οι χωρικοί στη Κύπρο -κυρίως τις γιορτές και την Κυριακή- προερχόταν από τα οικόσιτα πουλερικά και κουνέλια, και ορισμένες φορές, από αμνοερίφια που είχαν αγορασθεί γι αυτό το σκοπό. (Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χασάπηδες στα χωριά έσφαζαν μόνο το Σαββατοκύριακο (Ξιούτας Π. (1978)).
Διαφοροποίηση ανάλογα με το δημογραφικό προφίλ
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Η εκτροφή βοοειδών εισήχθη στο νησί προς το τέλος της 3ης χιλιετίας π.Χ., και μέχρι και την ρωμαϊκή εποχή, εκτρέφονταν ικανοί αριθμοί βοοειδών που χρησιμοποιούνταν τόσο για το κρέας όσο και για το γάλα τους. Μεταγενέστερα όμως, η εκτροφή βοοειδών περιορίστηκε κατά πολύ. Σύμφωνα τον Άγγλο περιηγητή Β. Stewart (1908) που επισκέφτηκε το νησί στις αρχές του 20ου αιώνα, το βόειο κρέας σπάνιζε στην Κύπρο, ενώ το λιγοστό, κακής ποιότητας που υπήρχε διαθέσιμο προερχόταν από τα γερασμένα αροτριάρικα βόδια. Στην Κύπρο, όπως και σε άλλους αγροτικούς πληθυσμούς της Μεσογείου, η πεποίθηση ότι το ζώο που οργώνει τη γη δεν μπορεί να αποτελεί τροφή ήταν βαθιά ριζωμένη (Ohnefalsch-Richter M., ca. 1900).
Βιβλιογραφικές αναφορές
Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου Ε. (2008). «Τα γαλακτοκομικά προϊόντα στον ετήσιο κύκλο της παραδοσιακής ζωής στην Κύπρο», Η ιστορία του ελληνικού γάλακτος και των προϊόντων του,Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, 401-423. Ξιούτας Π. (1978). Κυπριακή Λαογραφία των Ζώων, Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών XXXVIII, Λευκωσία, σ.138-155. Stewart B. (1908). My experiences of Cyprus; being an Account of the People, Mediaeval Cities and Castles, Antiquities and History of the Island of Cyprus: to which is Added a Chapter on the Present Economic and Political Problems which Affect the Island as a Dependency of the British Empire. Routledge, London. Ohnefalsch-Richter M. (ca. 1900) Ελληνικά Ήθη και Έθιμα στην Κύπρο, κεφ. 5. Μτφρ. Α. Μαραγκού, Πολιτιστικό Κέντρο Λαϊκής Τράπεζας, Λευκωσία, 1994, σ.21-22.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Αντωνία Ματάλα
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής