Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Το βοδινό στην διατροφή των Κυπρίων
Ο ρόλος του βοδινού (και μοσχαρίσιου) κρέατος στη δίαιτα των κατοίκων της Κύπρου
Description
Additional information & references
Description
Περιγραφή Σιτηρεσίου
Το βοδινό κρέας ήταν ουσιαστικά άγνωστο ανάμεσα στους Κύπριους -όπως άλλωστε ήταν και το αγελαδινό γάλα (Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου Ε., 2008). Το κρέας που κατανάλωναν οι χωρικοί στη Κύπρο -κυρίως τις γιορτές και την Κυριακή- προερχόταν από τα οικόσιτα πουλερικά και κουνέλια, και ορισμένες φορές, από αμνοερίφια που είχαν αγορασθεί γι αυτό το σκοπό. (Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χασάπηδες στα χωριά έσφαζαν μόνο το Σαββατοκύριακο (Ξιούτας Π. (1978)).
Διαφοροποίηση ανάλογα με το δημογραφικό προφίλ
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Η εκτροφή βοοειδών εισήχθη στο νησί προς το τέλος της 3ης χιλιετίας π.Χ., και μέχρι και την ρωμαϊκή εποχή, εκτρέφονταν ικανοί αριθμοί βοοειδών που χρησιμοποιούνταν τόσο για το κρέας όσο και για το γάλα τους. Μεταγενέστερα όμως, η εκτροφή βοοειδών περιορίστηκε κατά πολύ. Σύμφωνα τον Άγγλο περιηγητή Β. Stewart (1908) που επισκέφτηκε το νησί στις αρχές του 20ου αιώνα, το βόειο κρέας σπάνιζε στην Κύπρο, ενώ το λιγοστό, κακής ποιότητας που υπήρχε διαθέσιμο προερχόταν από τα γερασμένα αροτριάρικα βόδια. Στην Κύπρο, όπως και σε άλλους αγροτικούς πληθυσμούς της Μεσογείου, η πεποίθηση ότι το ζώο που οργώνει τη γη δεν μπορεί να αποτελεί τροφή ήταν βαθιά ριζωμένη (Ohnefalsch-Richter M., ca. 1900).
Βιβλιογραφικές αναφορές
Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου Ε. (2008). «Τα γαλακτοκομικά προϊόντα στον ετήσιο κύκλο της παραδοσιακής ζωής στην Κύπρο», Η ιστορία του ελληνικού γάλακτος και των προϊόντων του,Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, 401-423. Ξιούτας Π. (1978). Κυπριακή Λαογραφία των Ζώων, Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών XXXVIII, Λευκωσία, σ.138-155. Stewart B. (1908). My experiences of Cyprus; being an Account of the People, Mediaeval Cities and Castles, Antiquities and History of the Island of Cyprus: to which is Added a Chapter on the Present Economic and Political Problems which Affect the Island as a Dependency of the British Empire. Routledge, London. Ohnefalsch-Richter M. (ca. 1900) Ελληνικά Ήθη και Έθιμα στην Κύπρο, κεφ. 5. Μτφρ. Α. Μαραγκού, Πολιτιστικό Κέντρο Λαϊκής Τράπεζας, Λευκωσία, 1994, σ.21-22.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Αντωνία Ματάλα
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd