Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Μαρμελάδα εσπεριδοειδών
Για την παρασκευή της μαρμελάδας χρησιμοποιείται ποικιλία φρούτων: πορτοκάλι, νεράτζι, γκρέιπφρουτ, μανταρίνι και λεμόνι.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Μαρμελάδα εσπεριδοειδών.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
4 πορτοκάλια 2 κιτρόμηλα (νεράτζια) 1 γκρέιπφρουτ 2 μανταρίνια 1 λεμόνι Ζάχαρη
Εκτέλεση Συνταγής
Υπάρχουν δύο τρόποι για την παρασκευή της μαρμελάδας εσπεριδοειδών: 1ος τρόπος: Πλένουμε τα φρούτα και παίρνουμε το 1/3 ή το 1/2 από αυτά, τα στεγνώνουμε και τα τρίβουμε στον τρίφτη. Κόβουμε τις φλούδες σε στενόμακρες λωρίδες και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να ξεπικρίσουν. Αλλάζουμε 2-3 φορές το νερό για να ξεπικρίσουν. Παίρνουμε το εσωτερικό από όλα τα φρούτα και το τεμαχίζουμε. Μετά τα βάζουμε όλα σε κατσαρόλα και τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειάζεται. Περνούμε τον πολτό από το σουρωτήρι για να φύγουν τα κουκούτσια και οι μεμβράνες. Προσθέτουμε τις λωρίδες από τις φλούδες στο υπόλοιπο μείγμα και μετρούμε ίση ποσότητα ζάχαρης και πολτού. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Σερβίρουμε τη μαρμελάδα ζεστή σε αποστειρωμένα βάζα. Κλείνουμε καλά τα βάζα και τα γυρίζουμε ανάποδα για 2-3 λεπτά. Τα επαναφέρουμε στην αρχική τους θέση και όταν κρυώσουν τα τοποθετούμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Σημ.: Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να παρασκευάσουμε μαρμελάδα μόνο με πορτοκάλι, μανταρίνι, κιτρόμηλο, λεμόνι ή γκρέιπφρουτ. 2ος τρόπος: Πλένουμε τα φρούτα και αφαιρούμε τις φλούδες. Τα τεμαχίζουμε και τα βάζουμε σε πλατιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε λίγο νερό και τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Περνούμε τον πολτό από το σουρωτήρι για να φύγουν τα κουκούτσια. Μετρούμε ίση ποσότητα πολτού και ζάχαρης και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Σερβίρουμε τη μαρμελάδα ζεστή σε αποστειρωμένα βάζα και τα κλείνουμε καλά. Αναποδογυρίζουμε τα βάζα για 2-3 λεπτά και τα επαναφέρουμε στην αρχική τους θέση. Όταν κρυώσουν τα τοποθετούμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Σημ.: Η μαρμαλάδα εσπεριδοειδών μπορεί να γίνει και μόνο με χυμό από διάφορα φρούτα. (ΥΓΦΠΠ 2009, 24-25)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο. Δέσιμο με ζάχαρη.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2009). Παραδοσιακά γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής