Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Μαρμελάδα εσπεριδοειδών
Για την παρασκευή της μαρμελάδας χρησιμοποιείται ποικιλία φρούτων: πορτοκάλι, νεράτζι, γκρέιπφρουτ, μανταρίνι και λεμόνι.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Μαρμελάδα εσπεριδοειδών.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
4 πορτοκάλια 2 κιτρόμηλα (νεράτζια) 1 γκρέιπφρουτ 2 μανταρίνια 1 λεμόνι Ζάχαρη
Εκτέλεση Συνταγής
Υπάρχουν δύο τρόποι για την παρασκευή της μαρμελάδας εσπεριδοειδών: 1ος τρόπος: Πλένουμε τα φρούτα και παίρνουμε το 1/3 ή το 1/2 από αυτά, τα στεγνώνουμε και τα τρίβουμε στον τρίφτη. Κόβουμε τις φλούδες σε στενόμακρες λωρίδες και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να ξεπικρίσουν. Αλλάζουμε 2-3 φορές το νερό για να ξεπικρίσουν. Παίρνουμε το εσωτερικό από όλα τα φρούτα και το τεμαχίζουμε. Μετά τα βάζουμε όλα σε κατσαρόλα και τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειάζεται. Περνούμε τον πολτό από το σουρωτήρι για να φύγουν τα κουκούτσια και οι μεμβράνες. Προσθέτουμε τις λωρίδες από τις φλούδες στο υπόλοιπο μείγμα και μετρούμε ίση ποσότητα ζάχαρης και πολτού. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Σερβίρουμε τη μαρμελάδα ζεστή σε αποστειρωμένα βάζα. Κλείνουμε καλά τα βάζα και τα γυρίζουμε ανάποδα για 2-3 λεπτά. Τα επαναφέρουμε στην αρχική τους θέση και όταν κρυώσουν τα τοποθετούμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Σημ.: Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να παρασκευάσουμε μαρμελάδα μόνο με πορτοκάλι, μανταρίνι, κιτρόμηλο, λεμόνι ή γκρέιπφρουτ. 2ος τρόπος: Πλένουμε τα φρούτα και αφαιρούμε τις φλούδες. Τα τεμαχίζουμε και τα βάζουμε σε πλατιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε λίγο νερό και τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Περνούμε τον πολτό από το σουρωτήρι για να φύγουν τα κουκούτσια. Μετρούμε ίση ποσότητα πολτού και ζάχαρης και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Σερβίρουμε τη μαρμελάδα ζεστή σε αποστειρωμένα βάζα και τα κλείνουμε καλά. Αναποδογυρίζουμε τα βάζα για 2-3 λεπτά και τα επαναφέρουμε στην αρχική τους θέση. Όταν κρυώσουν τα τοποθετούμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Σημ.: Η μαρμαλάδα εσπεριδοειδών μπορεί να γίνει και μόνο με χυμό από διάφορα φρούτα. (ΥΓΦΠΠ 2009, 24-25)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο. Δέσιμο με ζάχαρη.
Σχόλια Συνταγής
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2009). Παραδοσιακά γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd