Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Γλυκό χρυσόμηλο
"..βάζουμε το χρυσόμηλο σε πλατιά κατσαρόλα και ρίχνουμε από πάνω το σιρόπι. Βράζουμε το γλυκό σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει. Προσθέτουμε τη βανίλια και μια κουταλιά λεμόνι και τα αφήνουμε ακόμη ένα λεπτό." (Μελανθια Χαρίτου, Κυπερούντα)
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Γλυκό του κουταλιού βερίκοκο.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ 1 κιλό χρυσόμηλα (όχι πολύ ώριμα) 1 κιλό ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1/2 ποτήρι ασβέστη 1 φλιτζανάκι χυμό λεμονιού (για τη λεμονάδα) Κιούλι (αρμπαρόριζα) ή βανίλια 1 κουταλιά χυμό λεμονιού Εκδοχή Β΄ 3 κιλά χρυσόμηλα 100 γρ. ασβέστη 10 ποτήρια ζάχαρη 5 ποτήρια νερό Χυμό μισού λεμονιού 1 φακελάκι βανίλια
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄ Αφού πλύνουμε τα χρυσόμηλα, αφαιρούμε το κουκούτσι τους με μια βελόνα (καρφί). Σπρώχνουμε προσεκτικά από τη μεριά του κοτσανιού προς τη μύτη να βγει το κουκούτσι χωρίς να ανοίξει πολύ το χρυσόμηλο. Τα καθαρίζουμε πολύ λεπτά. Διαλύουμε τον ασβέστη σε δύο λίτρα νερό (10 ποτήρια περίπου) και ρίχνουμε μέσα τα χρυσόμηλα για 2 ώρες. Τα βγάζουμε και τα πλένουμε πολύ καλά. Βράζουμε στο μεταξύ τη ζάχαρη με το νερό και μόλις το σιρόπι αρχίζει να κοχλάζει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά για να κρυώσει. Κοχλάζουμε νερό σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα λίγα λίγα τα χρυσόμηλα. Όταν βγαίνουν στην επιφάνεια, τα βγάζουμε και τα ρίχνουμε σε παγωμένο νερό με το 1 φλιτζανάκι χυμό λεμονιού (λεμονάδα) όπου τα αφήνουμε για 2 ώρες. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε μέσα σε ταψί ή ανοικτή κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο (μόνο σε μια σειρά). Τους ραντίζουμε το σιρόπι και τα βράζουμε για 5-10 λεπτά. Την επόμενη μέρα ρίχνουμε το κιούλι και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να "καταστηθούν" καλά. Λίγο πριν δέσει το γλυκό προσθέτουμε μια κουταλιά χυμό λεμονιού. Γεμίζουμε τα βάζα όταν το γλυκό κρυώσει, τα κλείνουμε και τα αποθηκεύουμε. (ΥΓΦΠΠ 2009, 15) Εκδοχή Β΄ Καθαρίζουμε πρώτα με μια βελόνα τα κουκούτσια. Βάζουμε τα χρυσόμηλα σε νερό και λίγο άσβεστη για 2-3 ώρες. Μετά τα πλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε πάνω σε μια πετσέτα να στραγγίσουν. Αφού στραγγίσουν καλά, βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι να γίνουν σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει. Μετά βάζουμε το χρυσόμηλο σε πλατιά κατσαρόλα και ρίχνουμε από πάνω το σιρόπι. Βράζουμε το γλυκό σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει. Προσθέτουμε τη βανίλια και μια κουταλιά λεμόνι και τα αφήνουμε ακόμη ένα λεπτό. Μετά το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα για μια νύχτα. Την άλλη μέρα, αν έχει κατεβάσει νερό, το ξαναβάζουμε στη φωτιά μέχρι να δέσει. Όταν κρυώσει το βάζουμε σε μπουκάλια για 2-3 μέρες στον ήλιο. (Μελανθια Χαρίτου, 68 ετών, Κυπερούντα)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο - Δέσιμο με σιρόπι.
Σχόλια Συνταγής
Σερβίρεται καλύτερα παγωμένο (ΥΓΦΠΠ 2009, 15).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Το γλυκό καϊσί γίνεται ακριβώς με τον ίδο τρόπο που γίνεται το γλυκό χρυσόμηλο (ΥΓΦΠΠ 2009, 16).
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2009). Παραδοσιακά γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Προφορική μαρτυρία: Μελανθια Χαρίτου, 68 ετών, Κυπερούντα (βλ. Κούρρη, Π. και Λαζάρου, Σ. (επιμ.) (2007). Παραδοσιακές συνταγές του χωριού Κυπερούντα, Αδημοσίευτα στοιχεία).
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου, Στάλω Λαζάρου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής