Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Φλούγκος (πηγμένο γάλα)
Πηγμένο γάλα για την παρασκευή του τυριού κασκαβάλι.
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Πηγμένο γάλα
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συλλογή
Μέθοδος Επεξεργασίας
Ονομάζεται το πηγμένο γάλα, το οποίο ετοίμαζαν με κατάλληλη προεργασία για την παρασκευή του τυριού κασκαβάλι Μιχαλακοπούλου-Χαραλάμπους Χαρίκλεια (1998) 340.
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Το κασκαβάλι μαζί με το λευκό τυρί είναι παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν ως βάση για την παραγωγή τους το πρόβειο ή το αγελαδινό γάλα και σε μικρότερες ποσότητες από αιγινό ή γάλα βουβάλου. Στην αγορά υπάρχουν και προϊόντα με μίγματα των προαναφερθέντων ειδών γάλακτος. Το κασκαβάλι είναι ένα από τα πιο πολύτιμα και θρεπτικά γαλακτοκομικά προϊόντα με εξαιρετικά υψηλής ποιότητας γεύση. Περιέχει 23 – 27 % ευκολόπεπτης και υψηλής ποιότητος πρωτεΐνη, 25 – 32 % λιπαρές ουσίες γάλακτος και περίπου 3 % ευκολόπεπτα μεταλλικά άλατα. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την ανθρώπινη υγεία καθώς τα αναντικατάστατα αμινοξέα τα οποία αποικοδομούνται από την πρωτεΐνη και το άζωτο μειώνουν τα επίπεδα ορού της χοληστερόλης και της καθίζησης εντός των αιμοφόρων αγγείων. Οι πληροφορίες προέρχονται από http://el.wiktionary.org/
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Αναφέρεται για το χωριό Περιστερωνοπηγή το εξής: Το 1937, η γυναίκα του Χαμπή Παρλά, Σάρρα, μάζευε με την κατάλληλη προεργασία 500 οκάδες περίπου «φλούγκο» (πηγμένο γάλα). Μετά ο άντρας της το έπαιρνε στην Αθηαίνου, όπου κατασκευαζόταν το τυρί κασκαβάλι.
Βιβλιογραφία
Μιχαλακοπούλου-Χαραλάμπους Χαρίκλεια (1998), Περιστερωνοπηγή. Από την αρχαιότητα μέχρι το 1974, Προσφυγικό σωματείο «Ένωση Περιστερωνοπηγιωτών», Λευκωσία http://el.wiktionary.org/
Ερευνητής / Καταχωρητής
Ελένη Χρίστου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής