Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Φλούγκος (πηγμένο γάλα)
Πηγμένο γάλα για την παρασκευή του τυριού κασκαβάλι.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Πηγμένο γάλα
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συλλογή
Μέθοδος Επεξεργασίας
Ονομάζεται το πηγμένο γάλα, το οποίο ετοίμαζαν με κατάλληλη προεργασία για την παρασκευή του τυριού κασκαβάλι Μιχαλακοπούλου-Χαραλάμπους Χαρίκλεια (1998) 340.
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Το κασκαβάλι μαζί με το λευκό τυρί είναι παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν ως βάση για την παραγωγή τους το πρόβειο ή το αγελαδινό γάλα και σε μικρότερες ποσότητες από αιγινό ή γάλα βουβάλου. Στην αγορά υπάρχουν και προϊόντα με μίγματα των προαναφερθέντων ειδών γάλακτος. Το κασκαβάλι είναι ένα από τα πιο πολύτιμα και θρεπτικά γαλακτοκομικά προϊόντα με εξαιρετικά υψηλής ποιότητας γεύση. Περιέχει 23 – 27 % ευκολόπεπτης και υψηλής ποιότητος πρωτεΐνη, 25 – 32 % λιπαρές ουσίες γάλακτος και περίπου 3 % ευκολόπεπτα μεταλλικά άλατα. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την ανθρώπινη υγεία καθώς τα αναντικατάστατα αμινοξέα τα οποία αποικοδομούνται από την πρωτεΐνη και το άζωτο μειώνουν τα επίπεδα ορού της χοληστερόλης και της καθίζησης εντός των αιμοφόρων αγγείων. Οι πληροφορίες προέρχονται από http://el.wiktionary.org/
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Αναφέρεται για το χωριό Περιστερωνοπηγή το εξής: Το 1937, η γυναίκα του Χαμπή Παρλά, Σάρρα, μάζευε με την κατάλληλη προεργασία 500 οκάδες περίπου «φλούγκο» (πηγμένο γάλα). Μετά ο άντρας της το έπαιρνε στην Αθηαίνου, όπου κατασκευαζόταν το τυρί κασκαβάλι.
Βιβλιογραφία
Μιχαλακοπούλου-Χαραλάμπους Χαρίκλεια (1998), Περιστερωνοπηγή. Από την αρχαιότητα μέχρι το 1974, Προσφυγικό σωματείο «Ένωση Περιστερωνοπηγιωτών», Λευκωσία http://el.wiktionary.org/
Ερευνητής / Καταχωρητής
Ελένη Χρίστου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd