Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Δημητριακά και ψωμιά κατά τον 18ον αι.
"Περί των της τροφής", αναφορά του Αρχιμ. Κυπριανού (1788) στο βιβλίο του "Ιστορία Χρονολογική της Νήσου Κύπρου" στα είδη των δημητριακών που καλλιεργούντο και καταναλώνονταν τον 18ον αιώνα.
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συστηματική καλλιέργεια
Μέθοδος Επεξεργασίας
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Ο Αρχιμ. Κυπριανός στην "Ιστορία Χρονολογική της Νήσου Κύπρου" (1788, σελ. 541-542) αναφέρει ότι καλλιεργούντο σε μεγάλη έκταση και ποσότητες, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσαορίας τα ακόλουθα δημητριακά: σιτάρι, κριθάρι και κεχρί. Το κεχρί φαίνεται να εισήχθη στο νησί από τους Βενετούς, αλλά δεν είχε μεγάλη αποδοχή από τους χωρικούς, παρόλο που ήταν ένα είδος που μπορούσε να ευδοκιμήσει στις κλιματολογικές συνθήκες της Κύπρου. Οι χωρικοί συνήθιζαν να φτιάχνουν ψωμί από το κριθάλευρο. Παρόλο που από το κεχρί μπορούσε να φτιαχθεί, πολύ εύκολα χωρίς χρείαν ζυμώματος και φούρνου, ένα είδος ψωμιού, η πολέντα, δεν υιοθετήθηκε από τον κόσμο.
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
"Σιτάριον και Κριθάριο η Νήσος αποδίδει μεγάλην ποσότητα εις καιρόν ευφορίας, και μάλιστα η περιοχή της Μεσαορίας.φορτώνονται πολλά πλοία δια ξένους τόπους και από τα δύω είδη. Έγινε δοκιμή επί του καιρού των Βενετζιάνων, πως εάν δεν έβγαινεν έξω της Νήσου σίτος , και κριθθή, και χωρίς ο γεωργός να σπείρη, έφθανε τους κατοίκους να τους θρέψη, δύο χρόνους με αυτάρκειαν,στεγ.Λουζ. Την σήμερον ίσως περισσότερον και από τους δύω. η αυθεντία, λέγει, εις τους ύστερους χρόνους εδιώρισε να σπέρνεται και το κεχρίον, ως αναγκαίον δια τους χωρικούς, και πτωχούς, καθώς συνηθάται εις την Ιταλίαν, ένθα ο πτωχός, και χωριάτης, λαός θρέφεται με το κεχράλευρον, καθώς και εις την Κύπρον με το κριθθάλευρον, αλλ' οι χωριάται της Νήσου συνηθεισμένοι εις το κρίθθινον ψωμί δεν έλαβον επιμέλειαν να το πολυπλασιάσωσινήτον αληθινά αναγκαίον τούτο το είδος δια τον χωρίτην λαόν την σήμερον.η γη της Νήσου φαίνεται αρμόδιος εις την καλλιέργειάν του, και το άνυδρον της κλίμα δεν εκώλυε την ωρήμασιν.με ολίγον νερόν διότι, εις το τζουκάλλιον εψήννει εις ολίγας στιγμάς ο χωριάτης εδώ εις την Ιταλίαν την πολέντα του, (ήτοι το κεχράλευρον) και τρώγει την ωσάν το ψωμί ζεστήν, χωρίς φούρνου χρείαν, και ζυμώματος, ή οποία είναι τροφή υγιέστατος. οι Ιατροί ενταύθα διωρίζουσι πολλούς και εκ των ευγενών, να τρώγουσιν εξ αυτής πολλάκις δια την υγείαν των." (Κυπριανού Αρχιμ.,1788, σελ. 541-542)
Βιβλιογραφία
Κυπριανού Αρχιμ. (1788) Ιστορία Χρονολογική της Νήσου Κύπρου, Τύποις Ευαγόρα, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής