Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Φρούτα και ξηροί καρποί κατά τον 18ον αι.
"Περί των οπώρων" και "Περί ξυνών οπώρων" (Κυπριανού Αρχιμ., 1788)
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μέθοδος Εξασφάλισης
Οικιακός κήπος, Συστηματική καλλιέργεια
Μέθοδος Επεξεργασίας
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Από την Χρονολογική Ιστορία της Νήσου Κύπρου, του Αρχμ. Κυπριανού (1788, σελ. 543-545) μαθαίνουμε για τα φρούτα και ξηρούς καρπούς που καλλιεργούνταν, και επομένως καταναλώνονταν σε πλατιά κλίμακα στο νησί. Τα φρούτα περιλάμβαναν : κυδώνια, αχλάδια, σύκα, ρόδια, βερίκοκκα (χρυσόμηλα), καϊσια, ροδάκινα, πεπόνια, μόσφιλα και πολεμίδια. Τα εσπεριδοειδή αναφέρονται ως "ξυνοί οπώρες" και περιλαμβάνουν νεράντζια (γλυκά και ξινά), πορτοκάλια, λεμόνια (ξυνά και γλυκά) . Οι κοινοί ξηροί καρποί ήταν τα: αμύγδαλα, καρύδια, πινόλια και τα χαρούπια.
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
" Εις τα ορεινά μέρη της Νήσου γίνονται αρκετά, και μεγάλα κυδώνια, και απίδια διαφόρων λογιών, καρύδια, αμύγδαλα, του ήμερου Πεύκου πελώνια, σύκα εκλεκτά διαφόρων λογιών, και μάλιστα Σολέας, και Λευκάρων ξηρά, ρόδια εξαίρετα, και μάλιστα της Αμμοχούστου, βερίκοκκα, είτε χρυσάμιλα Κυπρίως, και γλυκοκόκκινα καϊσιά λεγόμενα εις την Αμμόχουστον λευκότατα, και εις άλλους τόπους και νόστιμα. Ροδάκινα, μήλα πολλών λογιών, μόσφυλα, πολεμίδια. Κεράτια πλήθος, και εξαιρέτου ποιότητος, ώστε φορτώνονται πλοία από τους Άραβας δια την Αίγυπτον, και Συρίαν διάφορα τα οποία τρώγουσι, και ευγάλλουσι και το μέλι των." "...Χειμωνικά, και Πεπώνια εξαιρέτου ποιότητος." " Νεράντζια γλυκά και ξυνά, και πορτογάλλια μάλιστα εις την Αμμόχουστον, και Λεύκαν, Λάπιθον, εις Λάρνακα και Λευκοσίαν μεγάλα, και εξαιρέτου ποιότητος. Λεμόνια ξυνά και γλυκά, κύτρα μεγαλώτατα και φραγκολέμονα και κουμονταντάδες λεμόνια γίνονται εις όχι ολίγην ποσότητα" (Κυπριανού Αρχιμ., 1788)
Βιβλιογραφία
Κυπριανού Αρχιμ. (1788) Ιστορία Χρονολογική της Νήσου Κύπρου, Τύποις Ευαγόρα, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd