Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
καττιμέριν,το
Είδος γλυκύσματος με ζύμη από αλεύρι.
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Είναι γλύκυσμα, κατασκευασμένο με ζύμι από αλεύρι. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Γ. Γιαγκουλλή πρόκειται για τηγανίτα αλειμμένη με μέλι (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα καττιμέριν,το, 196). Η Ευγενία Πέτρου-Ποιητού σημειώνει πως είναι ζυμαρικό με λάδι ή λίπος, διπλωμένο ή τυλιχτό, αλμυρό ή γλυκό (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Καττιμέρι, 55).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. < τουρκ. katmer (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα καττιμέριν,το, 196), katmerci ή katimer [katmerci ή katimer = διπλωμένο, το ένα πάνω στο άλλο] (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Καττιμέρι, 55) < τουρκ. katik [katik = ζυμαρικό με διπλώσεις] (Κυπρή 1989, λήμμα καττιμέριν,το, 466) πληθ. καττιμέρκα (Κυπρή 1989, λήμμα καττιμέριν,το, 466)
Μέθοδος Εξασφάλισης
Άλλο
Μέθοδος Επεξεργασίας
Σύμφωνα με τον Ιωάννη Ερωτόκριτο, ένα τεμάχιο ζύμης ανοίγεται με τον πλάστη και μεταβάλλεται σε πλατύ φύλλο, το οποίο πρώτα αλείφεται με βούτηρο ή λάδι και, στη συνέχεια, πασπαλίζεται με ζάχαρη. Έπειτα, ψήνεται στη γάστρα ή στο τζάκι, όπως ψήνονται οι πίττες (Κυπρή 1989, λήμμα καττιμέριν,το, 466). ** Για τη συνταγή του καττιμερκού, βλ. λήμμα καττιμέριν,το στην κατηγορία Παραδοσιακές Συνταγές.
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,70, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1989), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Γ΄, Γλωσσάριον Ιωάννου Ερωτοκρίτου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XIV, Λευκωσία. Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Τόνια Ιωακείμ, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής