Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Πρόσφορο γάμου
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Ειδικό ψωμί που ήταν απαραίτητο για να τελεστεί το μυστήριο του γάμου.
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Ονομαζόταν επίσης κουλλούριν της νύφης.
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συστηματική καλλιέργεια
Μέθοδος Επεξεργασίας
Το πρόσφορο το έφτιαχναν με καλής ποιότητας αλεύρι που είχε κοσκινιστεί δύο φορές, όπως το ψωμί . Στα χωριά της Μεσαορίας όπως στη Λύση και σε μερικά χωριά της Καρπασίας το πρόσφορο ζυμωνόταν με μέλι και γάλα και οι γυναίκες του έδιναν τη μορφή στεφανιού (Κυπρή ΘΔ, Πρωτόπαπα ΚΑ, 2003, σελ. 206).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Το πρόσφορο του γάμου ήταν ο άρτος με τον οποίο μεταλάμβαναν η νύφη και ο γαμπρός κατά τη τέλεση του μυστηρίου. Στη συνέχεια αυτό που απέμενε το κατανάλωναν οι συγγενείς του αντρόγυνου. Το πρόσφορο αυτό θεωρείτο απαραίτητο, αφού πίστευαν πως το ζευγάρι θα έπρεπε να φάει και να πιει κάτι από κοινού. ( Κυπρή ΘΔ, Πρωτόπαπα ΚΑ, 2003, σελ. 206). Συνήθως το πρόσφορο ζύμωνε η μητέρα της νύφης ή η κουμπάρα της νύφης ( Κυπρή ΘΔ, Πρωτόπαπα ΚΑ, 2003, σελ. 206). Στα χωριά της Μεσαορίας και της Καρπασίας στο πρόσφορο έδιναν μορφή στεφανιού και ονομαζόταν "κουλλούριν της νύφης" ( Κυπρή ΘΔ, Πρωτόπαπα ΚΑ, 2003, σελ. 206).
Εορταστικές Περιστάσεις
Ήταν απαραίτητο για τη τέλεση του μυστηρίου του γάμου.
Συμβολικές Χρήσεις
Για τη παρασκευή του πρόσφορου χρησιμοποιούσαν μέλι για να έχει το αντρόγυνο γλυκιά ζωή σαν το μέλι (Κυπρή ΘΔ, Πρωτόπαπα ΚΑ, 2003, σελ. 206).
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Άλλη Ομάδα
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Κυπρή ΘΔ, Πρωτόπαπα ΚΑ. (2003) Παραδοσιακά ζυμώματα της Κύπρου. Δημοσιεύματα του κέντρου επιστημονικών ερευνών ΧVIII, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Δημητρίου Δήμητρα
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd