Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Γαλένα
Πασχαλινά κουλούρια. Τα γαλένα φτιάχνονταν σε ορισμένες περιοχές, κυρίως στην Πάφο, και ήταν ζυμωμένα με ζάχαρη και γάλα.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Πασχαλινά κουλούρια ζυμωμένα με ζάχαρη και γάλα.
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Η ονομασία "γαλένα" προέρχεται μάλλον από το γάλα, ένα από τα κύρια συστατικά που διαφοροποιούν τα συγκεκριμένα κουλούρια από τα υπόλοιπα πασχαλινά κουλούρια (σημ. Ε. Χρίστου). "Γαλένος" χαρακτηρίζεται και ο ολόγαλος τραχανάς που παρασκευάζεται μόνο από γάλα, το οποίο αφήνουν να ξινήσει (Πέτρου-Ποιητού 2013, 34).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Μέθοδος Επεξεργασίας
Στη ζύμη παρασκευής των υπόλοιπων πασχαλινών κουλουριών και ψωμιών προσθέτουν ζάχαρη και γάλα.
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Τα γαλένα κουλούρια αποτελούν πασχαλινό εορταστικό έδεσμα.
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Η Ε. Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου (Rizopoulou-Egoumenidou 2008) αναφέρει ότι τα γαλένα φτιάχνονταν σε ορισμένες περιοχές, κυρίως στην Πάφο, και ήταν κουλούρια ζυμωμένα με ζάχαρη και γάλα. Εκτός από την Πάφο φτιάχνονται και στο Παλιομέτοχο (προφορική μαρτυρία).
Βιβλιογραφία
Πέτρου-Ποιητού, Ε. (2013). Από πού κρατάει η σκούφια τους, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία. Rizopoulou-Egoumenidou, Ε. 2008. “Les rites de la Semaine Pascale en Chypre”, under publication in “Les rites de la Semaine Pascale: Mort et Resurrection”, Proceedings of the XXII Atelier EURETHNO, Calabre, Lamezia Terme 6-8 Septembre 2008, 10 pages. (Η μελέτη επισυνάπτεται ολόκληρη στην ιστοσελίδα, βλ. συνδέσμους)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Τόνια Ιωακείμ, Ελένη Χρίστου / Πετρούλα Χατζηττοφή
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd