Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
Έθιμα σχετιζόμενα με παρασκευή τροφίμων κατά την Μεγάλη Βδομάδα
Όταν οι οικοκυρές έβαζαν τις φλαούνες στο φούρνο, χόρευαν γύρω απ' αυτόν και κτυπώντας τα χέρια τους τραγουδούσαν:
"Κότσσινες σαν τα καντήλια
τζαl ψηλές σαν τα Kαμίνια"
Σοφοκλέους (2004, σελ 147-149)
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Σε πολλά χωριά της Κύπρου τη μεγάλη Πέμπτη έφτιαχναν το εφταλοΐτικον φαι', ένα φαγητό που περιελάμβανε επτά διαφορετικά νηστίσιμα φαγητά και λάδι, πράγμα που απαγορευόταν κατά τις υπόλοιπες μέρες της βδομάδας. Το βράδυ στον εσπερινό, κάτω από το αναλόγιο που θα διαβάζονταν τα 12 ευαγγέλια, έβαζαν μπουκάλια με νερό για να γίνει αγιασμός, γιατί πίστευαν πως θεραπεύει τους πονοκεφάλους. Σε πολλά χωριά μαζί με το νερό τοποθετούσαν και φιάλες με κρασί, το οποίο αργότερα έπιναν κατανήστικοι όταν ήταν άρρωστοι. Την ίδια μέρα οι γυναίκες έκοβαν από τις αυλές τους το δυόσμο και αφού τον ξέραιναν τον φύλαγαν για να τον χρησιμοποιήσουν σε ώρα ανάγκης (για στομαχικούς πόνους) ως καταπραϋντικό ρόφημα. Την Μ. Παρασκευή στα χωριά, οι νέοι από νωρίς το πρωί, τριγυρνούσαν στους αγρούς μαζεύοντας αγριολούλουδα τα οποία παρέδιδαν στις νέες που αναλάμβαναν την ευθύνη να στολίσουν τον Επιτάφιο. Το Μ. Σάββατο ήταν η μέρα που προτιμούσαν οι παλιές οικοκυρές να φουρνίσουν τις φλαούνεςτους. Η φλαούνα θεωρείται ως ένα καθαρά κυπριακό παραδοσιακό έδεσμα, ιστορικοί όμως το συνδέουν με ένα αντίστοιχο γλύκισμα, την παλάθη, που έφτιαχναν στην αρχαία Αθήνα και άλλες περιοχές του αρχαίου ελληνικού κόσμου και το οποίο πρόσφεραν οι οικοκυρές στα παιδιά όταν αυτά πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας για τον ερχομό της άνοιξης. Οι φλαούνες φτιάχνονται έως και σήμερα με τα ίδια υλικά - αλεύρι, αυγά και τυρί- με τη μόνη ίσως διαφορά ότι παλιά τις έψηναν στον παραδοσιακό φούρνο με τα ξύλα. Όταν οι οικοκυρές έβαζαν τις φλαούνες στο φούρνο, χόρευαν γύρω απ' αυτόν και κτυπώντας τα χέρια τους τραγουδούσαν: "Κότσσινες σαν τα καντήλια, τζαl ψηλές σαν τα Kαμίνια" , πιστεύοντας πως πέραν από τη μαστοριά που έβαζαν κατά την κατασκευή τους, με το δίστιχο θα πετύχαιναν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Με τις φλαούνες ή στην επόμενη φουρνιά - ανάλογα με το μέγεθος κάθε φούρνου- έψηναν τα Χριστόψωμα, παξιμάδια, τις αυκοτές και βεβαίως τα ψωμιά για το πασχαλινό τραπέζι. Σοφοκλέους (2004, σελ 147-149)
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μέθοδος Εξασφάλισης
Μέθοδος Επεξεργασίας
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Παρασκευάζονταν για την υποδοχή της μεγάλης εορτής του Πάσχα.
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Σοφοκλέους Γ. (2004), Παράθυρο στη Κύπρο μας. Λαογραφική –Πολιτιστική Ανθολογία, τομ. Β΄, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής