Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
αβκωτές,οι, κουκκουρκά,η, κουλλούρκα μυλλωμένα,τα
Συνταγή για ζύμωμα κουλουριών και παξιμαδιών, με τη χρήση ζωικού ή φυτικού λίπους. Το ίδιο ζυμάρι το χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή αβκωτών, πασχαλινών ζυμωμάτων διαφόρων μορφών με κόκκινο αβγό στο κέντρο.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Οι αβκωτές είναι κουλούρια σε σχήμα αβγοθήκης. Η κουκκουρκά ή, σύμφωνα με τον Γεώργιο Λουκά (Κυπρή 1979 [2002²], λήμμα κουκκούρκα,τα, 240), τα κουκκούρκα είναι είδος παξιμαδιού που παρασκεύαζαν στην Καρπασία (Γιαγκουλλής 2014, λήμμα κουκκουρκά,η, 244) και γενικά στη Μεσαορία (Κυπρή 1979 [2002²], λήμμα κουκκούρκα,τα, 240). Τα μυλλωμένα κουλλούρκα είναι κουλούρια μη νηστήσιμα.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ETYM. κουκκουρκά,η < κούκκουρον [φαρέτρα] < μεσν. λατ. Cucurum (Γιαγκουλλής 2014, λήμμα κουκκουρκά,η, 244) αβκωτή < αβκόν [ο όρος αβκόν στη κυπριακή διάλεκτο σημαίνει αυγό (Κυπρή - Πρωτόπαπα 2003, 129-130)] + κατάλ. -ωτή (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα αβκωτή,η, 32)
Υλικά Συνταγής
5 κιλά αλεύρι 1 κιλό σιμιγδάλι λεπτό λίγο προζύμι 1 κιλό αναρή, ελαφριά αλατισμένη 2-3 ημερών 300 γρ. βούτυρο 2 φλιτζάνια ζάχαρη 2 κουταλιές της σούπας κανέλλα, γαρύφαλλα, χοντροκομμένο γλυκάνισο 1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα χλιαρό γάλα όσο θα χρειαστεί σησάμι
Εκτέλεση Συνταγής
Διαλύουμε το προζύμι με χλιαρό γάλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και την αναρήν [αναρή,η = η μυζήθρα], και τα διαλύουμε μαζί με το προζύμι. Ανακατώνουμε το αλεύρι με το λειωμένο βούτυρο. Προσθέτουμε τις μυρωδιές και ζυμώνουμε να γίνει ζύμη μέτρια, ούτε σφικτή πολύ ούτε μαλακή. Κουλουριάζουμε τη ζύμη σε διάμετρο 3-4 εκατοστών, πασπαλίζουμε το σησάμι και ακολούθως πλάθουμε τα κουλούρια. Με το ίδιο ζυμάρι φτιάχνουμε τις αβκωτές. Δηλαδή, αφού πασπαλίσουμε με σησάμι ένα κομμάτι 30 περίπου εκατοστών, το πλάθουμε σε σχήμα πετάλου και από τη μέσα μεριά τοποθετούμε στο κέντρο ένα κόκκινο αβγό. Ακολούθως, τοποθετούμε άλλα δύο κομμάτια σε σχήμα σταυρού από πάνω με κέντρο το αβγό. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας για να κάνουμε και διάφορα άλλα σχέδια πέραν του κλασικού που αναφέραμε. Τα αφήνουμε 3 περίπου ώρες για να μπουν και μετά τα ψήνουμε στον φούρνο. Μετά, αν θέλουμε, όταν κρυώσουν, τα βάζουμε ξανά στον φούρνο, μέχρι να ξεραθούν τελείως και να γίνουν κουκκουρκές, παξιμάδια δηλαδή (Ριζοκαρπασίτικες συνταγές 2010).
Μέθοδος Μαγειρέματος
ψήσιμο στον φούρνο
Σχόλια Συνταγής
Υποθέτουμε ότι στην «παραδοσιακή» εκδοχή της συνταγής θα χρησιμοποιούσαν άλλο είδος λίπους: ελαιόλαδο ή λίπος χοιρινό (σημ. Στάλω Λαζάρου).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Οι αυκωτές συνήθως φτιάχνονταν το Πάσχα.
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
** Για τις αβκωτές γενικά, βλ. λήμμα αβκωτή,η στην κατηγορία Τρόφιμα. Επίσης, βλ. λήμμα αβκωτές,οι στην κατηγορία Παραδοσιακές Συνταγές.
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1979 [2002²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Α΄, Γλωσσάριον Γεωργίου Λουκά, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XLI, Λευκωσία. Διαδικτυακή πηγή: Ριζοκαρπασίτικες συνταγές (2010), Εκδόσεις «Ριζοκάρπασον», http://www.rizokarpason.com/sintages1.htm. Πηγή φωτογραφίας: «Ζυμώματα και αβκωτές» (Υπoυργείο Γεωργίας)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Βρέθηκε μία εγγραφή.
1
Başlık
Διατροφική ανάλυση της συνταγής για τις Αυκωτές (Χ. Τσιάκλα, 2011)
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής