Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Δημητριακά, Φρούτα και Λαχανικά στην Κύπρο τον 16ον αι.
Description
Additional information & references
Description
Περιγραφή Σιτηρεσίου
Ο Ιταλός περιηγητής Νταντίνι αναφέρει ότι στην Κύπρο παρήγαγαν όλα τα είδη λαχανικών και είχε αφθονία δημητριακών, χουρμάδων, μπανανών, χαρουπιών, πορτοκαλιών, λεμονιών, κιτρόμηλων. Επιπλέον παρήγαγαν ζάχαρη, κρόκο (σαφρόν), κόλιανδρο, σησάμι, μαστίχα, μέλι και λαχανικά όπως κουνουπίδι, λάχανα, αιγυπτιακά φασόλια και κολοκάσι. Cobham (1908) 183. Ακόμη ένας περιηγητής ο Ιωάννης Κοτοβίκους, ο οποίος ήταν δόκτορας του Αστικού και Κανονικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης αναφέρει την ποικιλία και αφθονία φρούτων, όπως πεπόνια, κολοκύθες και εξαίρετης ποιότητας μπανάνες. Cobham (1908) 189. Euphrosyne Rizopoulou-Egoumenidou, Food at Cultural Crossroads: Dietary Habits in Cyprus under Ottoman Rule (1570-1878) as perceived by Foreign Travellers.
Διαφοροποίηση ανάλογα με το δημογραφικό προφίλ
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
One of the earliest visitors, the Italian Girolamo Dandini, writing in 1596, mentioned the profusion of vegetables and fruit: All kinds of vegetables grow there, and abundance of barley, dates, bananas, carobs, oranges, lemons, citrons … sugar, saffron, coriander, susiman [sesame?], lentisc-seed, honey…as to vegetables, the cauliflowers are excellent eating, cabbages, Egyptian beans, colocasia… Cobham (1908) 183. -------------------------------------------------------------- Another visitor to the island during the period 1598-9, Ioannes Cotovicus, a Doctor of Civil and Canon Law in the University of Utrecht, also mentioned the variety and abundance of fruit: Melons, pumpkins and gourds grow in great abundance, and the choicest bananas of exquisite flavour.. Cobham (1908) 189. Euphrosyne Rizopoulou-Egoumenidou, Food at Cultural Crossroads: Dietary Habits in Cyprus under Ottoman Rule (1570-1878) as perceived by Foreign Travellers.
Βιβλιογραφικές αναφορές
Cobham, Claude Delaval, Excerpta Cypria: Materials for a History of Cyprus, Cambridge 1908, 183, 189. Euphrosyne Rizopoulou-Egoumenidou, Food at Cultural Crossroads: Dietary Habits in Cyprus under Ottoman Rule (1570-1878) as perceived by Foreign Travellers.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Ευφροσύνη Ηγουμενίδου, Ελένη Χρίστου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd