Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
απλωταρκά,η
Αυτοφυές εδώδιμο αγριόχορτο με μικρά, αλλά όχι σκληρά αγκάθια. Τα νεαρά φύλλα, αφού καθαριστούν, τρώγονται είτε ωμά (είναι στυφά), είτε βραστά.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για είδος αυτοφυούς εδώδιμου χόρτου, το οποίο γύρω από τα φύλλα έχει πολύ μικρά αγκάθια (Κυπρή 1983 [2003²], απλωταρκά,η, 295), άγριο αγκαθωτό φυτό, αγριόχορτο που τρώγεται (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Απλωταρκά-Πλωταρκά, 26), αυτοφυές εδώδιμο αγριόχορτο με μικρά αλλά όχι σκληρά αγκάθια (Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2, λήμμα απλωταρκά,η, 242). Οι καρποί του είναι στρογγυλοί και γεμάτοι μεγάλα και σκληρά αγκάθια (Προφ. μαρτυρία: Σταματία Ηλία, 61 ετών, Αγία Νάπα - Αμμόχωστος).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. < απλώνω (λόγω των φύλλων τους που απλώνονται στο έδαφος) (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Απλωταρκά-Πλωταρκά, 26; Κυπρή 1983 [2003²], απλωταρκά,η, 295) Επιστημονική ονομασία: Cynara cornigera (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Απλωταρκά-Πλωταρκά, 26) πληθ. οι απλωταρκές Λέγεται και απλωταργγά (Κυπρή 1979 [2002²], απλωταρκά,η, 55).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συλλογή
Μέθοδος Επεξεργασίας
Τα νεαρά φύλλα της απλωταρκάς, αφού καθαριστούν, τρώγονται είτε ωμά (είναι στυφά), είτε βραστά. Συνήθιζαν να τα βράζουν μαζί με όσπρια. Οι καρποί των απλωταρκών, τα «τζιυλίντρικα», αφού καθαριστούν με ένα κοφτερό μαχαίρι από τα αγκάθια, καταναλώνονται είτε ωμοί (στυφοί), είτε βραστοί. Επίσης, γίνονταν και ξυδάτα, τόσο τα φύλλα, οσο και οι καρποί (Προφ. μαρτυρία: Σταματία Ηλία, 61 ετών, Αγία Νάπα - Αμμόχωστος). Οι απλωταρκές μαγειρεύονται ως επί το πλείστον με όσπρια. Τρώγονται και νωπές, αλλά δεν έχουν καλή γεύση (Κυπρή 1983 [2003²], απλωταρκά,η, 295). Παρασκευάζεται με σκορδοτηγάνιση (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Απλωταρκά-Πλωταρκά, 26).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Η απλωταρκά απαντά κυρίως σε χαμηλώματα και σε υψόμετρο μέχρι 300 μέτρα (Σαββίδης 1999, 110).
Βιβλιογραφία
Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1979 [2002²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Α΄, Γλωσσάριον Γεωργίου Λουκά, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XLI, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία. Παυλίδης Α. (επιμ.) (1985), Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2, Φιλόκυπρος, Λευκωσία. Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία. Σαββίδης Λ. (1999), Αγριόχορτα που τρώγονται: Από τη χλωρίδα της Κύπρου, Print today, Λευκωσία. Προφ. μαρτυρία: Σταματία Ηλία, 61 ετών, Αγία Νάπα - Αμμόχωστος. Πηγή φωτογραφίας: «Απλωταρκά (cynara cornigera). Πάρκο Κάβο Γκρέκο, Κύπρος» (https://pixabay.com/en/cyprus-cavo-greko-national-park-1194584/)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Τόνια Ιωακείμ, Στάλω Λαζάρου, Κυριακή Παντελή / Πετρούλα Χατζηττοφή, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd